14.4.2014

 

Otázku vlastného bývania rieši azda každý z nás. Väčšinou prostredníctvom hypotéky. Ale ruku na srdce. Po jej vybavení už len väčšinou ticho platíme úroky a istinu. Aktívne sa málokto zaujíma o nasledovný vývoj úrokových sadzieb, zlacnenie vlastnej hypotéky, či celkové zlepšenie úverových podmienok. „ A toto bankám vyhovuje," hovorí Július Rusňák, generálny riaditeľ spoločnosti Broker Consulting, a. s.

 

BC Julius Rusnak

Július Rusňák, generálny riaditeľ spoločnosti Broker Consulting, a. s.

 

Broker Consulting je nezávislým finančným sprostredkovateľom. Nechajú si ľudia poradiť v riešení vlastného bývania?
Spolupracujeme s viac ako 50 bankami, poisťovňami, stavebnými sporiteľňami, investičnými a správcovskými spoločnosťami. Samozrejme, že zohrávajú hlavnú úlohu pri konkrétnom riešení požiadaviek klientov. Komplexné poradenstvo však dostanú len u nás. Ľudia si uvedomujú, že musia prísť za niekym nezávislým, pretože konkrétna banka alebo sporiteľňa im, samozrejme, vždy povie, že jej produkt a služba sú tie najlepšie.

 

Aký je aktuálny trend vo vývoji cien hypoték?
Momentálne banky ponúkajú úvery na bývanie s úrokovou sadzbou pod 3 % p.a. najmä novým klientom. Spoliehajú sa na neinformovanosť a lenivosť „starých" klientov hľadať lacnejšie riešenie. Takýmto prístupom dávajú banky obrovský priestor nám, nezávislým sprostredkovateľom, aby sme oslovili klientov, ktorí riešia nové bývanie alebo refinancovanie existujúcich úverov. Veľmi výhodnými stále zostávajú úvery so štátnym príspevkom pre mladých, kde je možné získať výslednú úrokovú sadzbu p. a. od 0,0 – 0,5 % na časť úveru so štátnym príspevkom pre mladých.

 

Stáva sa, že to, čo ušetríte na úrokoch, dobehnete na poplatkoch?
Áno, na to si treba dávať pozor. Za výhodnou úrokovou sadzbou sa skrývajú aj náklady, akými je napríklad poplatok za spracovanie úveru (od 150 do 1000 eur), poplatok za mimoriadnu splátku/predčasné splatenie úveru (od 0 až do 5 % z mimoriadnej splátky/z istiny úveru). Ďalším fenoménom na získanie výhodnejšej úrokovej sadzby je poistenie, či už životné, rizikové alebo poistenie nehnuteľnosti ponúkané výhradne bankou k príslušnému úveru. Treba si však položiť otázku, či je toto poistenie naozaj pre klienta vhodné a či skutočne zabezpečuje klienta pred nepriaznivými životnými situáciami?

 

Laik si na toto asi ťažko odpovie...
Ak príde klient sám do banky, v každej ho budú uisťovať o tom, že práve ich produkt je ten najlepší. Určite je preto dôležité prihliadať na parametre, akými sú: výška splátky, výška poplatkov a predovšetkým výška zostatku úveru pri výročí fixácie. Nemenej dôležité sú aj podmienky predčasného splatenia úveru, mimoriadnych splátok, zmien v úverovej zmluve, komunikácia s bankou.

 

Ale veď aj vy môžete poradiť klientovi produkt, za sprostredkovanie ktorého máte najvyššiu províziu...
Nie sme závislí od finančných inštitúcií a ak niekto namieta, že rozhodujúca je odmena, tak môžem klientov ubezpečiť, že odmeny sú viac-menej takmer rovnaké. Podstatné sú klientove požiadavky, finančné zdroje a výhodnosť produktov pre klienta. Náš odborný tím analytikov z dostupných materiálov prehodnocuje, čo odporučiť a čo neodporučiť. Klienti oceňujú vytvorenie takzvaného OK Finančného plánu šitého na mieru podľa ich vlastných požiadaviek v závislosti od ich finančných možností.

 

Dá sa povedať, že stačí prísť povedať, čo chcem, a vy to zariadite?
Presne tak. Každému klientovi spracujeme niečo ako finančnú diagnózu a určíme správne „liečenie". Zatiaľ čo v bankách sa privátni bankári venujú len extrémne bonitným klientom, u nás poskytujeme porovnateľnú službu aj klientom s priemerným príjmom. Individuálny prístup, spolupráca s najvýznamnejšími finančnými inštitúciami na slovenskom trhu, vyjednávanie výhodných zmluvných podmienok a prispôsobenie sa časovým možnostiam klientov, sú pre nás bežnou súčasťou poskytovaných služieb.

 

BrokerConsulting logoSK web

 

zdroj: Broker Consulting

 

 

Pin It