5.11.2014

 

V roku 2014 stavebníctvo opäť zaznamenáva poklesy produkcie, napriek tomu sa však v segmente bývania začína blýskať na lepšie časy. Aspoň podľa vyjadrení realitných kancelárií a developerov. Aj vďaka výstavbe a obnove bytov a rodinných domov sa stavebná produkcia na Slovensku postupne dostane do správnych koľají. Stavebné firmy na základe objednávok hlásia, že majú prácu na približne 12 mesiacov. So zlepšením podmienok dokonca ráta až 21 percent firiem. A značnú časť zákaziek pre stavebníctvo predstavuje rozvoj bývania na Slovensku.

 

panoramacity 01

Projekt Panorama City

 

V prvom polroku 2014 dokončených 6 470 nových bytov
Najviac bytov sa dokončilo v Bratislavskom a Žilinskom kraji. Pozitívnou správou tiež je, že ceny bytov mierne klesli, avšak, posledné štatistiky už poukazujú na to, že dokonca postupný opätovný nárast cien je na Slovensku vyšší ako v Európskej únii. Kým v roku 2012 stál štvorcový meter bytu na Slovensku v priemere 1 237 eur, vlani to bolo 1 226 eur. Z tohto priemeru sa mierne vymyká Žilinský kraj, kde v roku 2012 stál štvorcový meter bývania 764 eur, v roku 2013 už 776 eur. Ku koncu júna tohto roka bola priemerná cena štvorcového metra bytu v Žilinskom kraji 797 eur. Signalizuje to, že je najvyšší čas zamyslieť sa nad kúpou alebo výstavbou bývania. Na Slovensku nám stále chýba približne pol milióna bytov. Stavebné sporenie má a bude mať aj v budúcnosti záujem a potenciál pomôcť podpore a rozvoju bývania. Predstavuje totiž riešenie aj pre nízko- a strednopríjmové skupiny obyvateľstva. Ponúka výhodné zhodnotenie vkladov a možnosť výhodných úverov na prefinancovanie bývania.

 

sokolskaresidence 02

Projekt Rezidencia Pri Mýte

 

Aký je rok 2014 pre Prvú stavebnú sporiteľňu a pre jej klientov?
Prvá stavebná sporiteľňa uzatvorila v tomto roku (do 30. septembra 2014) spolu 104 358 zmlúv o stavebnom sporení s celkovým objemom cieľových súm vo výške 1,72 miliardy eur. V porovnaní s predchádzajúcim rokom ide o 18-percentný nárast v počte a 43-percentný v objeme. Súčasťou týchto čísel sú už aj nové zmluvy uzatvorené online. PSS totiž v tomto roku prišla s novinkou – ONLINE SPORENIE LIŠIAK. Klientom poskytuje úrokovú sadzbu 1,75 % ročne garantovanú na 6 mesiacov a rovnako možnosť disponovať s prostriedkami kedykoľvek.

 

rezidencia Pri myte 03

Projekt Sokolská Residence

 

Najväčšej stavebnej sporiteľni sa darí aj v úverovom obchode. Za tri kvartály tohto roka poskytla celkom 16 272 úverov na bývanie pre fyzické osoby v objeme 334,37 miliónov eur. September bol v úverovom obchode prelomový. Prvá stavebná sporiteľňa totiž prišla s výhodnými podmienkami a úrokové sadzby úverov so záložným právom znížila až o 1,2 % a bez záložného práva až o 1 % ročne. Zároveň platí, že čím vyššiu sumu si klient požičia, tým je jeho úrok nižší. Potenciál podpory bývania na Slovensku si chce stavebné sporenie udržať aj do ďalších rokov. Dôkazom sú milióny eur poskytnuté z tohto finančného systému na podporu výstavby aj obnovy. V tomto roku to bolo 390,86 miliónov eur. Za celú existenciu Prvej stavebnej sporiteľne predstavuje súhrnný objem prostriedkov do bývania až 8,09 miliardy eur.

 

zdroj: Prvá stavebná sporiteľňa, a. s.

 

 

Pin It