13.1.2015

 

Putovná výstava súťažných návrhov z 9. ročníka súťaže o Cenu profesora Halabalu pripravila priaznivé podmienky pre vyhlásenie v poradí už 11. ročníka súťaže, ktorý sa uskutoční v roku 2015.

 

Aktívne sedenie Igor Želtvay 2

 

Berlín 3Putovná výstava, zameraná na dizajn nábytku a interiéru, predstavila v priebehu roka 2014 v piatich európskych krajinách výber najlepších súťažných návrhov z celkového počtu 114 projektov, ktoré sa zúčastnili 9. ročníka súťaže o Cenu profesora Halabalu. Séria šiestich reinštalácií propagovala súťaž a stala sa informačnou predprípravou vyhlásenia jej ďalšieho ročníka v roku 2015. Súťažné projekty ponúkli návštevníkom putovnej výstavy prehľad o úrovni semestrálnych a záverečných prác z trinástich vysokých škôl, zameraných na vyučovanie dizajnu, ako aj informácie o možnostiach štúdia na týchto školách. Prezentácia formou putovnej výstavy vytvorila priestor pre konfrontáciu slovenskej tvorby s aktuálnym európskym dianím a tendenciami v nábytkovom a interiérovom dizajne. Cez prezentáciu najlepších študentských projektov vznikla možnosť formovať doma i v zahraničí priaznivý obraz o úrovni nášho vzdelávania a vzbudiť záujem odbornej verejnosti o spoluprácu na rôznych úrovniach.

 

Súťaž s celoeurópskym rozmerom
Podľa štatistík dosiahla návštevnosť putovnej výstavy takmer 60 tisíc osôb. Cena profesora Halabalu je cyklickým podujatím, ktorého sa do roku 2012 zúčastňovali iba súťažiaci zo Slovenskej a Českej republiky. V roku 2013 sa do súťaže mohli po prvý raz prihlásiť aj účastníci z ďalších európskych krajín. Kým putovná výstava 2012 v zahraničí zabezpečila rozšírenie súťaže o nových účastníkov z krajín Európskej únie, očakávaným prínosom putovnej výstavy 2014 je stabilizácia účastníckej základne súťaže nielen z domáceho prostredia, ale aj zo zahraničia. Splnenie tohto cieľa reálne overí až nasledujúci 11. ročník súťaže v roku 2015. Okrem už spomenutých zámerov je zmyslom putovnej výstavy aj napomáhať pri určovaní miesta a kvality slovenského dizajnérskeho vzdelávania v európskom kontexte v oblasti nábytkového a interiérového dizajnu.

 

Vyhlásenie ďalšieho ročníka súťaže – Cena profesora Halalabalu 2015
Súťažné podmienky a prihlasovací formulár budú zverejnené na webovej stránke podujatia od 10. marca 2015.

 

Berlín 4

 

Berlín

 

Mobitex 1

 

Prehľad najlepších projektov 9. ročníka súťaže o Cenu profesora Halabalu si môžete pozrieť TU.

 

Putovná výstava bola realizovaná s finančnou podporou Ministerstva kultúry Slovenskej republiky.

logo MK SR

 

text: Elena Farkašová
foto: Elena Farkašová, Roman Nôta

 

 

 

Pin It