17.4.2015

 

 

Spoločnosť Bôry, s. r. o., prináša na trh v súčasnosti najmodernejší trend riešenia priestorov na bývanie a podnikanie - mobilné modulárne domy SMART HOUSE.

 

bory 02

 

bory 01Andrea BosíkováOsemposchodová budova Cudecom v Columbii s váhou 7.000 metrických ton bola premiestnená už v roku 1974. Po tridsiatich rokoch, v roku 2004 ju v Guinessovej knihe vystriedala budova Fu Gang v Číne. Premiestňovanie nie je neznámou ani u nás. Ako píše denník Sme, v roku 1975 presunuli kostol v Českom Moste a v roku 2000 previezli aj kostol na Slovensku. Touto skutočnosťou je známa obec Koš. Stále však platí, že premiestňovanie týchto objektov u nás nie je bežné, a to ani vtedy, ak hovoríme o rodinnom dome. Bývať na inom mieste a v rovnakom dome je u nás novinkou. S takýmto inovatívnym riešením prichádza SMART HOUSE. „Celá konštrukcia je zhotovená z dreva bez použitia oceľových prvkov, preto považujeme bývanie v SMART HOUSE za zdravé," povedala Andrea Bosíková zo spoločnosti Bôry. Dom môžete kedykoľvek presunúť na akékoľvek iné miesto, v ktoromkoľvek čase. A to aj s nábytkom. Samotný presun je veľmi rýchly, netrvá dlhšie ako jeden deň.

 

Prvý vzorový dom
A ako sa prenesenie realizuje? Dom má na strešnej časti umiestnené kovové úchyty, za ktoré ho žeriav jednoducho zdvihne a preloží na ťahač s prívesom. Na mieste výkladky musia byť ako podklad pripravené betónové pätky alebo zemné skrutky. Betónové základy v tomto prípade vôbec nie sú potrebné. „SMART HOUSE môžete obývať od pripojenia domu na siete, to znamená ešte v rovnaký deň, ako vám ho priviezli," upresňuje Andrea Bosíková. Po čase sa môže obytný priestor zdať primalý. Keďže je tento dom zároveň modulárny, riešením je zväčšenie o ďalší modul a veľkostí je k dispozícii viac.

 

bory 03


„S touto myšlienkou sme sa pohrávali od roku 2007, ale myslím si, že ešte bolo pre verejnosť skoro. Je to inovatívne riešenie, na ktoré ľudia ešte neboli pripravení, pretože na Slovensku vládla predstava, že murovaný dom je to najsprávnejšie riešenie, pričom existuje množstvo vhodných alternatív," približuje problémy pri uvádzaní na trh Andrea Bosíková.
K tejto myšlienke sa opäť vrátili minulý rok. „Pracovali sme na nej pol roka a v marci sme postavili prvý vzorový dom, ktorý je umiestnený v Žiline. Inšpirovali sme sa aj zahraničím, kde je tento spôsob riešenia bývania pomerne bežný a podporuje aktívny život," uzatvára pohnútky pri tvorbe domu. Hlavnými výhodami tohto nového typu bývania je jeho mobilita a modularita, ktoré sú na slovenskom trhu novinkou.

 

Viac informácií na stránkach www.smarthouses.sk a www.facebook.com/smarthousessk.

 

text: Monika Domeniková

foto: Václav Kolenčík, Bôry, s. r. o.

 

 

Pin It