17.5.2015

 

 

daad15 01 logoV dňoch 26 – 31. mája 2015 sa v Bratislave uskutoční už šiesty ročník festivalu Dni architektúry a dizajnu (DAAD). Tím organizátorov (architekti Tatiana Kollarová a Štefan Polakovič) opäť pripravili lákavý program, počas ktorého prebehne množstvo podujatí súvisiacich s architektúrou a dizajnom.

 

Festival vznikol v roku 2010 ako každoročné niekoľkodňové podujatie oslavujúce architektúru, dizajn a umenie, tvorivé bohatstvo, sociálne dôsledky a silu na zmenu. DAAD je slávnostnou prehliadkou toho najlepšieho z tvorby domácich a zahraničných architektov i dizajnérov, ktorí sa predstavujú prostredníctvom prednášok, diskusii, prezentácii, výstav, seminárov, workshopov či ocenení. Atmosféru týchto podujatí obohacujú aj zaujímavé architektonické priestory v historickom centre hlavného mesta, v ktorých sa festival koná.

 

Prvá liga
Hlavným podujatím DAAD bude PRVÁ LIGA, v rámci ktorej predstavia svoju tvorbu významní zahraniční architekti a dizajnéri. V Primaciálnom paláci sa budeme môcť zoznámiť s inšpiratívnymi architektonickými a dizajnérskymi zoskupeniami z USA, Belgicka, Švédska a Veľkej Británie, laureátmi mnohých ocenení na západnej scéne. Najnovšie trendy v oblasti architektúry a dizajnu predstavia v hlavnom programe DAAD 2015 títo hostia:

 

26. mája 2015: Eames Demetrios (USA) - vnuk legendárnej dizajnérskej dvojice Charles & Ray Eames

 

daad15 02 eames

 

27. mája 2015: John Anrys/51N4E(Belgicko)

 

daad15 02 anrys

 

28. mája 2015: Tham & Videgård Arkitekter (Švédsko)

 

daad15 03 mvark

 

29. mája 2015: Doshi Levien (Veľká Británia) v rámci podujatia CLUBOVKA

 

daad15 04 doshi levien

 

Program je opäť bohatý

Reprezentačné a galerijné priestory Primaciálneho paláca, ktorý patrí k najkrajším klasicistickým stavbám Bratislavy, budú hostiť špeciálnej expozície venované téme dizajnu v rámci Superdesignstudia. V roku 2015 vo výnimočných sálach predstavíme výstavu „EAMES BY VITRA" - medzinárodnú výberovú prehliadku dizajnových produktov legendárnej dizajnovej dvojice Charles & Ray Eames, ktorí dodnes patria medzi najvýznamnejších amerických dizajnérov 20. storočia. Ich sláva spočíva predovšetkým v novátorských prístupoch a odvahe experimentovať s novými a netradičnými materiálmi, a to v nábytkárstve, architektúre i vo fotografii. Súčasťou Superdesignstudia bude aj výberová inštalácia medzinárodného dizajnu známych dizajnérov, ako sú Arik Levy pre TON, dizajnéri Doshi Levien pre Moroso a Carlotta de Bevilacqua pre Artemide.
Ďalším kľúčovým podujatím DAAD je Opendesignstudio – prehliadka tvorby mladých súčasných dizajnérov v historickom objekte na Laurinskej ulici 19 a PARTERGALLERY – prezentácia súčasného slovenského dizajnu vo výkladoch Laurinskej a Panskej ulice. Súčasťou DAAD sú aj sprievodné akcie ako dizajnérske trhy – Urban Market, výstavy, inštalácie, besedy, semináre, tvorivé workshopy. Budú sa konať na rôznych miestach v Bratislave.

 

V kocke o DAAD
Úlohou DAAD je komplexne podporiť ďalší urbanistický rozvoj Bratislavy a Slovenska, propagovať architektúru, konfrontovať ju so svetovou, napomáhať ku všeobecnému zvyšovaniu kultúrneho povedomia verejnosti, zoznamovať verejnosť s víziami budúceho vývoja v architektúre a dizajne. Organizátori chcú opäť pretaviť nespornú energiu architektov, dizajnérov, fotografov, umelcov, módnych tvorcov, grafikov či hudobníkov tak, aby sa z nej mohol „nadýchať" každý milovník výbornej architektúry, dobrého dizajnu a samotnej kultúry. Architektúra aj dizajn sú zhmotnenou inšpiráciou, no festival DAAD prinesie aj to nehmotné – motiváciu, dobrú náladu, radosť, energiu ísť za novými spojeniami. DAAD vzrušuje, inšpiruje, vzdeláva, informuje a baví. Takisto nadväzuje na podujatie CLUBOVKA, ktorá vznikla v roku 2002 a ktorá v roku 2007 získala Cenu prof. Martina Kusého za sústavnú a úspešnú osvetovú a popularizačnú činnosť v oblasti architektúry a dizajnu. Počas desiatich rokov priniesla CLUBOVKA na slovenskú scénu vyše 85 osobností svetovej architektúry a dizajnu.
DAAD 2015 sa koná pod záštitou Ministra kultúry SR Mareka Maďariča, Primátora mesta Bratislavy Iva Nesrovnala , starostu Starého Mesta Bratislava Radoslava Števčíka a v spolupráci so Slovenským centrom dizajnu (SCD), Slovenskou komorou architektov (SKA), Spolkom architektov Slovenska (SAS) a školami VŠVU i FA STU.

 

Viac informácií nájdete v programe na stránke www.daad.sk alebo www.facebook.com/daad.sk.

 

zdroj: DAAD

 

 

 

 

Pin It