12.11.2015

Spoločnosť Smart Light, ktorá sa viac než desaťročie venuje projektom osvetlenia – od myšlienky až realizáciu, mala počas jesene hneď niekoľko dôvodov na oslavu. Jej showroom oslávil prvé narodeniny a zároveň figurovala ako jeden z partnerov architektonickej súťaže CE•ZA•AR 2015. O najväčšom priestore s dizajnovými svietidlami na Slovensku, ako aj o spolupráci s architektmi sme sa porozprávali so spolumajiteľom spoločnosti, Karolom Vrbatovičom.

smartlight 01

Budova showroomu Smart Light

Prečo ste sa rozhodli stať sa partnerom súťaže CE•ZA•AR?
Odpoveď je jednoduchá. Radi podporujeme dobrú architektúru a podujatie CE•ZA•AR považujeme za mimoriadne kvalitne a profesionálne zvládnutú akciu, ktorá objektívne hodnotí, čo sa v priebehu roka v rámci architektúry vytvorilo. Sympatický je celkový prístup organizátorov, ktorí sa snažia o to, aby súťaž nebola len záležitosťou pre architektonickú obec, ale aby oslovila aj bežných ľudí a dostala tak architektúru do širokého povedomia verejnosti. Druhým dôvodom je fakt, že sa primárne zameriavame práve na spoluprácu s architektmi, takže je naša angažovanosť v tejto oblasti prirodzená a logická.

Smartlight 03

Prvé narodeniny showroomu Smart Light prišla osláviť stovka architektov.

Ukázalo sa to aj pri oslave prvých narodenín showroomu Smart Light, ktorej sa zúčastnila celá stovka architektov. Pre koho je vlastne výstavný priestor určený?
Showroom je, samozrejme, otvorený pre všetkých. Radi v ňom privítame aj koncového zákazníka, ktorý sa zaujíma o dizajnové svietidlá či komplexné riešenia osvetlenia. Spoluprácu s architektmi si osobitne vážime preto, lebo práve oni vytvárajú priestor, dávajú mu tvár – rozhodujú, čo a ako v ňom umiestniť. Architekt jednoducho vníma dizajn profesionálnejšie než človek, ktorý nemá takúto danosť, a preto je pre nás ideálnym partnerom.

smartlight 02

Na oslave prvých narodenín showroomu Smart Light privítali hostí všetci traja spoločníci rovnomennej firmy, ktorá výstavný priestor pred rokom otvorila (od druhého zľava): Branislav Moško, Karol Vrbatovič a Ľubomír Koreň.

Čo všetko výstavný priestor ponúka?
Klientom v prvom rade poskytujeme komplexné služby v oblasti svetelnej techniky – počnúc špecifikáciou prvotných požiadaviek, výberom riešenia, ktoré by bolo technicky, dizajnovo i finančne najvhodnejšie, až po kompletnú dodávku svietidiel, potrebného príslušenstva a zabezpečenie kvalifikovanej montáže. Jednoducho povedané – u nás si človek nekupuje svietidlo, ale riešenie. Náš showroom je vzhľadom na svoju plochu a portfólio svietidiel jedinečným priestorom nielen na Slovensku, ale v celej strednej Európe. 1200 metrov štvorcových nám umožňuje ukázať komplexnú škálu produktov a riešení našich partnerov a demonštrovať, ako systém osvetlenia funguje po technickej stránke.

smartlight 04 smartlight 05

Foto vľavo: Karol Vrbatovič (vpravo) s Ľubomírom Koreňom počas slávnostného galavečera odovzdávania cien za architektúru. Foto vpravo: s Oľgou Mihálikovou zo Slovenskej komory architektov, projektovou manažérkou súťaže CE•ZA•AR.

Aké trendy aktuálne vládnu v rámci dizajnových svietidiel?
Na túto otázku sa nedá odpovedať jednoznačne, v segmente svetelnej techniky a dizajnových svietidiel sa totiž v súčasnosti veľa experimentuje, jednak z hľadiska dizajnu, materiálov i zdrojov svetla. Máloktorá iná sféra prešla v posledných rokoch takým búrlivým rozvojom. Mnohé sa zmenilo aj s nástupom LED technológie, ktorá ovplyvnila spôsob konštruovania nových svietidiel a prácu s osvetlením. Dizajnéri a výrobcovia sa so svetlom doslova hrajú, menia veľkosť i tvar svietidiel a na scénu vstupujú inovatívne formy osvetlenia – úplne iné, než na aké sme boli zvyknutí. Architekt má dnes nesporne oveľa väčšie možnosti, ako pracovať s týmto médiom.

smartlight 06 svietidla

Spoločnosť Smart Light má v ponuke celú škálu dizajnových svietidiel od popredných svetových výrobcov. Na obrázku zľava svietidlá Manolo (od ole!), Atlante (od Slamp) a Balance (od Vistosi).

Viac informácií na stránke www.smartlight.sk.

text: Anna Salvová
foto: redakcia, Smart Light, archív firiem

Pin It