30.11.2015

Spoločnosť Glass LPS, jediný výrobca krištáľových lustrov na Slovensku, doteraz vo svojom sortimente ponúkala najrozličnejšie podoby klasických lustrov. Na veľtrhu však príjemne prekvapila novinkou, ktorá vznikla v spolupráci so slovenským dizajnérom Michalom Staškom.

glasslps 01

glasslps 02Mikuláš LapišákAko nám prezradil Mikuláš Lapišák, konateľ spoločnosti Glass LPS, krištáľ už nie je iba doménou interiérov so starožitným nábytkom. „Ani v ultramoderných bytoch alebo domoch, v ktorých vládnu čisté línie, sa ľudia neboja použiť úplnú klasiku, napríklad v štýle Márie Terézie. Pozitívne vnímame aj fakt, že sa nám stále viac zvyšuje dopyt po lustroch aj na Slovensku. Doteraz sme totiž vyše 90 percent produkcie vyvážali do zahraničia.“ Väčšina solitérov je vyhotovená z klasického číreho skla, ale v súčasnosti sa veľkej obľube tešia napríklad aj čierne lustre. Hoci sklo v tmavom vyhotovení neodráža svetlo tak dokonale, dáva lustrom veľmi pôsobivý – elegantný a zároveň dramatický vzhľad. Firma vyrába 20 až 30 percent lustrov na mieru. Najnovšie sa rozhodla vniesť do svojho portfólia trochu čerstvého vánku a k spolupráci si prizvala skúseného dizajnéra, ktorý má na konte aj prestížne medzinárodné ocenenie Red Dot Design Award. „Chceli sme, aby nám pomohol priniesť iný nezávislý pohľad na krištáľ,“ vysvetľuje Mikuláš Lapišák.

 

Ako v rozprávke o Šípkovej Ruženke
A tak sa stalo. Krištáľové lustre získali vďaka spolupráci s Michalom Staškom neopozeranú originálnu podobu, ktorú úplne rúca doterajšie predstavy o týchto svietidlách. Výsledok sme mohli obdivovať na dvoch prototypoch moderných krištáľových lustrov. „Ku sklu mám veľký rešpekt a priam posvätný vzťah. Navyše, spolupráca s firmou, ktorá je postavená na udržiavaní remeselnej tradície, je pre mňa vždy úžasným zážitkom. Keď som objavil túto spoločnosť, bol som nadšený. Pripadal som si ako v rozprávke o Šípkovej Ruženke. Som preto veľmi rád, že naša spolupráca naberá správny smer. Veľkým pozitívom je značný podiel ručnej práce, čo krásne vidieť na jemnej nedokonalosti krištáľov. Ručná výroba spolu s flexibilitou a skúsenosťami danej firmy ukrývajú podľa mňa veľký potenciál,“ prezradil nám dizajnér Michal Staško.

glasslps 03

glasslps 04

pripravila: Anna Salvová

foto: autorka, archív Michala Staška

 

 

Pin It