21.1.2016

kristalovekridlo 01Už v nedeľu 24. januára o 19. hodine spoznáme ďalších laureátov prestížneho ocenenia Krištáľové krídlo. Diváci RTVS si budú môcť udeľovanie ocenení pozrieť o 21:15 na Jednotke.

19. ročník prinesie okrem novej kategórie Rock Pop Jazz aj zaujímavý kultúrny zážitok. Slávnostný galavečer, ktorý sa uskutoční v Sále opery a baletu SND v Bratislave, otvorí Celeste Buckingham a moderátorského slova sa ujmú herci Zuzana Šebová a Juraj Kemka. Môžeme sa tešiť aj na vystúpenie Nely Pociskovej a Martina Madeja. Svoje umenie predvedú huslista Filip Jančík či Štefán Kocán, ktorý je zároveň nominovaný v kategórii Hudba. My sme sa porozprávali s Máriou Vaškovičovou, energickou a usmievavou autorkou Krištáľového krídla, ktorá dlhodobo pomáha zviditeľňovať záslužné činy a skutočné osobnosti našej krajiny. (Na fotografii s dcérou Katkou, ktorá je PR manažérkou a správkyňou Nadácie Krištáľové krídlo).


Nominácie 19. ročníka Krištáľového krídla si môžete pozrieť TU.

Ako sa vlastne zrodila myšlienka udeľovania cien Krištáľové krídlo?
Vždy som si vážila svojich učiteľov, osobnosti, ktoré mi boli vzorom. Vychovávali ma tak, aby som rešpektovala úspešných ľudí, ktorí posúvali krajinu a svet. Mimoriadne ma tešila šanca po roku 1989 rozvíjať sa, žiť demokraticky a cítiť plno ďalších krásnych prísľubov do budúcnosti. Sklamane som vnímala, že v umeleckej a kultúrnej oblasti často získavajú prioritu reality show, povrchnosť a bezvýznamní ľudia. Nedokázala som pochopiť, že čitatelia a televízni diváci prostredníctvom týchto formátov zabezpečovali médiám vysokú čítanosť a sledovanosť. Preto vzniklo Krištáľové krídlo. Rozhodla som sa, že čistý krištáľ, ktorý cítim, posuniem ďalej s vierou, že na Slovensku sú aj ľudia, ktorí s rovnakou úctou prispejú k rozvoju tejto ceny. Nemýlila som sa. Dnes som obklopená tými najlepšími a najúspešnejšími odborníkmi či osobnosťami.

Akého človeka podľa vás možno označiť za osobnosť?
Citujem predsedu Veľkej poroty Krištáľového krídla, Ing. Gabriela Csollára: ,,Osobnosťou sa človek nenarodí. Osobnosťou sa človek stáva.“

Krištáľové krídlo oceňuje osobnosti z rozličných sfér. Ktorá kategória je vášmu srdcu najbližšia?
Všetky nominované osobnosti sú vždy mimoriadne charizmatické. Každý rok ma očarí niekto iný bez ohľadu na kategóriu. Práve v tom je čaro Krištáľového krídla, že nepreferujeme kategórie, ale všímame si významné počiny a osobnosti, ktoré sa o ne pričinili.

Nechávate sa aj v súkromí inšpirovať podnetmi, ktoré k vám prichádzajú prostredníctvom tohto projektu?
Krištáľové krídlo je môj život. Ovplyvňuje moje umelecké cítenie, dušu, okruh priateľov, inšpiruje ma a predovšetkým som sa vďaka nemu priblížila k pochopeniu toho, čo je v živote najdôležitejšie.

Aký typ umenia vás osobne najviac poteší?
Teší ma každé umenie. Najbližšie mi je však divadlo. Od prvej triedy na základnej škole som hrala v rôznych predstaveniach. Život síce rozhodol, že som išla inou cestou, napriek tomu sa dodnes moje emócie najviac stotožňujú práve s týmto umením – práve preto, že mu ako človek rozumiem.

Samostatnú kategóriu v rámci ocenení tvorila aj architektúra. Prečo tento rok nie je na zozname nominácií?
Hlavným dôvodom je množstvo ocenení, ktoré táto kategória v súčasnosti má. Hoci architektonické počiny možno nie sú také početné, ako napríklad v medicíne, vede či divadle, dostáva sa im väčšej pozornosti v rámci rozličných súťaží, ako napríklad CEZAAR či Stavba roka. Navyše, Krištáľové krídlo väčšinou zviditeľnilo tie isté osobnosti, ktoré sme mohli vidieť v špecializovaných cenách. Cítila som to ako devalváciu vážnosti architektúry. Pritom v dnešnej dobe je to kategória mimoriadne významná a progresívna. Slovenské interiéry a budovy sú súčasťou môjho denného života a vzťahu k tejto krajine. Teším sa zo všetkého, čo sa nám na Slovensku podarí a čo nás reprezentuje. Slovenskí architekti dostávajú priestor realizovať svoje kvality aj vďaka fungujúcim spoločnostiam a podporovateľom modernej architektúry. Ak sa aj niečo nevydarí k všeobecnej spokojnosti, nekritizujem. Všetka česť patrí architektom, ktorí dokázali rozvinúť a realizovať svoje nápady a schopnosti a obohatili nás svojím dielom.

kristalovekridlo 02Autorom sošky „krištáľového Fénixa“ je Achilleas Sdoukos. Máriu Vaškovičovú zaujal ako ambiciózny a inšpiratívny mladý človek. „Krištáľové krídlo je na jednej strane konzervatívna cena, ktorá sa filozoficky drží morálnych hodnôt, na druhej strane sa chce priblížiť mladej generácii. Počas doterajších 18 rokov som sa totiž presvedčila, že mladí umelci, vedci a iné mladé osobnosti sa stotožňujú s filozofiou Krištáľového krídla,“ hovorí Mária Vaškovičová. V 19. ročníku organizátori pripravili prekvapenie v podobe vzletnej sošky v ľudskej veľkosti. S podstavcom meria 220 cm a váži viac ako 100 kilogramov. „Cena Krištáľového krídla sa v tejto podobe dostáva do roviny sochy v architektúre, preto ju s radosťou aplikujem na dôstojné miesto,“ hovorí Achilleas Sdoukos.

Viac o Márii Vaškovičovej sa dozviete v magazíne SaB január/február 2016.

pripravila: Anna Salvová

foto Márie Vaškovičovej: Kristína Schreiberová

 

 

Pin It