17.5.2016

Svoju premiéru na veľtrhu Coneco mala drevovláknitá doska Pavatex od švajčiarskeho výrobcu, ktorú prezentovala firma IZOLEKO.

Pavatex 2

Táto novinka na našom trhu je čisto ekologický materiál, vyrobený rozvláknením drevnej hmoty. „Tieto izolačné dosky sa vyrábajú mokrým a suchým procesom. Drevo sa vždy najprv rozvlákni. Za mokra sa drevo naparuje, pričom sa z neho uvoľní lignín, ktorý pri následnom lisovaní dosky pôsobí ako spojivo. Je to ekologický spôsob výroby. Ďalšie spojivá sú živice a parafíny, ktoré zároveň pôsobia ako odpudzovače vody,“ priblížil technológiu výroby Peter Bujna. Dosky Pavatex sa používajú na rôzne účely, sú vhodné na izolovanie stropov, stien, ako izolácie nad krokvami, prevetrávané fasády, aj ako univerzálna výplňová izolácia, ako aj na použitie v interiéri. Sú vhodné do difúzne otvorených skladieb.

Pavatex 5 Pavatex 4

„Dodávame dosky aj do namáhaných konštrukcií, ako sú napríklad podlahy, ktoré vyžadujú vyššiu tvrdosť a pevnosť, kde slúžia aj ako izolácia proti krokovému hluku. Dosky Pavatex sú vo Švajčiarsku a celej Európe použité v mnohých realizáciách, veľmi známy je aj hotel na Mont Blancu v Savojských Alpách,“ popísal P. Bujna referenčnú stavbu, na ktorej boli drevovláknité dosky použité ako izolačný systém.

Pavatex 1

Okrem toho, že tento materiál má veľmi dobré tepelno-izolačné vlastnosti, má aj vysokú mernú tepelnú kapacitu a objemovú hmotnosť – laicky povedané, využíva sa v strešných plášťoch ako izolácia nad krokvami a zabraňuje prehrievaniu obytných podkrovných priestorov. Na Slovensku sú z dosiek Pavatex realizované rodinné domy v Mošovciach, Turčianskych Tepliciach, Bratislave či v Hornej Štubni. Pomaly sa tento materiál dostáva do povedomia stavebných firiem a odborníkov. Okrem nich má IZOLEKO v pláne osloviť aj architektov a ateliéry, ktoré sa venujú navrhovaniu drevodomov.

Pavatex 3

text a foto: Sláva Štefancová

 

 

Pin It