prazak coneco 0121.5.2016

Český výrobca drevených a drevohliníkových okien, firma Pražák, sa ako člen českého Centra pasívneho domu snaží o to, aby jeho produkty vyhovovali tým najprísnejším nízkoenergetickým štandardom.

Jeden z najmladších modelov, systém Quattro, sa môže pochváliť ukážkovými parametrami, vďaka ktorým je ideálny nielen pre pasívne a nulové, ale dokonca aj pre tzv. plusové domy. Pri použití klasického trojskla môže dosiahnuť na hodnotu koeficientu prestupu tepla sklom Ug = 0,5 W/(m2K) a celkový koeficient prestupu tepla Uw = 0,68 W/(m2K). S použitím trojskla Heat Mirror sa hranice celkového koeficientu prestupu tepla dokonca posúvajú na Uw = 0,43 W/(m2K). Ďalšie plusy prináša aj z estetického hľadiska, keďže okná tohto systému možno osadiť tak, že lícuje fasádu. V interiéri pritom vyzerá ako klasické otvárateľné okno. Pri jeho výrobe sa na vonkajšiu stranu profilu používa tzv. pečené drevo (Thermowood), a teda špeciálne upravené drevo, ktoré už nepodlieha ďalším zmenám.

prazak coneco 02
foto (zľava): 1. a 2. systém Quattro, 3. systém Integral

Podobným spôsobom dokážu fasádu lícovať aj drevohliníkové okná systému Integral, tu sa však z vonkajšej strany používa hliník. Umožňuje priame spojenie s ostením, pričom výsledkom je čistý pohľad na zasklenú časť bez toho, aby sa narušil vzhľad rámu. Jeho koefeicient prestupu tepla dosahuje hodnotu Uw = 0,7 W/(m2.K). Obľúbeným riešením je aj rohové spojenie skiel. K praktickým výhodám tohto okna patrí aj bezproblémové zasklievanie, ktoré sa realizuje s pomocou silikónu. Vďaka drevohliníkovej konštrukcii možno vyberať z celého radu odtieňov okna, nielen v interiéri, ale aj v exteriéri.

prazak coneco 03

text: Anna Salvová
foto: autorka, archív firmy Pražák

 

Pin It