25.5.2016

Počas slávnostného otvorenia 7. ročníka festivalu DAAD – Dni architektúry a dizajnu uviedli na svetlo sveta knihu CLUBOVKA I Am Thinking / Premýšľam. Ukrýva 36 zamyslení svetoznámych tvorcov o architektúre, dizajne, ale aj o krásach a smútkoch dnešných dní. A čo je skvelé, vznikla na Slovensku.

clubovka iamthinking 01

Ako napovedá názov tejto dvojjazyčnej publikácie, ide o antológiu kratších esejí – odpovedí na otázku: „O čom práve teraz premýšľaš?“ Respondentmi sú bývalí zahraniční hostia obľúbeného podujatia CLUBOVKA, ktoré na Slovensko pritiahlo už stovku zvučných mien. Texty dizajnérov a archiektov sprevádzajú originálne autorské skice.
Prečo britský architekt a dizajnér Ron Arad odmieta sledovať televíziu, akú paralelu medzi dobrým jedlom a architektúrou našiel Umberto Napolitano z parížskeho ateliéru LAN, ako nemecký dizajnér Stefan Diez definuje šťastie, s čím práve experimentuje Holanďan René van Zuuk, prečo by sa podľa slovinských architektov Bevk Perović mala tvorba vzdať egocentrických gest, aký smútok prežíva taliansky majster provokácie Fabio Novembre a aké vzrušujúce, ale i trpké divadlo z okna svojho štúdia sleduje brazílsky architekt Marcio Kogan? O čom práve teraz premýšľajú všetci títo ľudia? Sú až po okraj naplnení iba prácou za lepší svet alebo sa v ich mysliach nájde miesto aj na niečo iné?
V knihe nechýbajú ani mená ako Gaetano Pesce, Karim Rashid, Nani Marquina, Matali Crasset, Maria Blaisse, Jaime Hayon, Rudy Riccioti, Piet Oudolf, ale aj nedávno zosnulý Bořek Šípek. Keďže všetci patria k tvorcom, ktorí v súčasnom svetovom dianí v dizajne a v architektúre vystupujú ako dôležití aktéri, . Priniesli sem svoje najväčšie úspechy, charizmu, úvahy, mnohé otázky, chytľavé nadšenie, nekonvenčné názory – silné idey, ktoré z nich robia špičkových profesionálov, ale aj mysliteľov a ľudí s veľkým príbehom. A svedectvom je aj táto kniha.

clubovka iamthinking 02

Koncept: Tatiana Kollarová, Denisa Kollarová
Editor: Elena Alexy,
Grafický dizajn: Denisa Kollarová

Knihu prvýkrát predstavili už v apríli na Milan Design Weeku v priestoroch Kartell by Laufen.

text: redakcia
foto: redakcia, CLUBOVKA

 

 

Pin It