22. 7. 2016

Desiatky, dokonca až stovky eur môžu ročne skončiť v kanáli. Kvapkajúca batéria alebo pretekajúci záchod vedia spôsobiť pre domácnosť nečakané výdavky a rozčarovanie pri ročnom vyúčtovaní nákladov za bývanie. Nepríjemnosti môžu ľahko vzniknúť počas dovolenkového obdobia, keď vodovodné batérie a ventily nemáme pod kontrolou.


Počas leta väčšina domácností opakovane opúšťa svoj byt aj na niekoľko týždňov. Domácnosť nie je pod dozorom tak ako po zvyšok roka. V dočasne opustenom dome či byte preto hrozí vyššie riziko nečakaných porúch. Aj zdanlivo nevinne pretekajúca voda môže vyjsť relatívne draho. Len v priebehu jediného pretečie poškodeným splachovacím mechanizmom 500 až 1500 litrov vody. Ak sa takáto porucha objaví v čase neprítomnosti členov domácností, peňaženka majiteľa bytu môže byť tenšia aj o niekoľko desiatok až stoviek eur. Tento problém však netreba podceňovať ani počas prítomnosti v byte, Rizikom je dlhodobo neobývaný byt alebo odchod nájomníka na dlhý čas do zahraničia, keď v nepoužívanom byte môže počas dlhej doby nepozorovane unikať voda.


Uzavrieť prívody
„Ročné vyúčtovanie býva často jediným momentom v roku, keď si vlastník bytu vďaka vysokým nákladom všimne alebo uvedomí poruchy v byte. Preto je dôležité, aby si užívatelia bytov zariadenia kontrolovali aj počas roka, keďže aj zdanlivo malý únik vody cez kvapkajúcu vodovodnú batériu alebo WC môže mať za následok prekvapivo vysoké náklady,“ varuje manažérka oddelenia rozúčtovania Ista Slovakia Irena Pernecká. Každý užívateľ by mal pred dlhšou letnou dovolenkou doma uzavrieť všetky prívody vodovodných batérií na vodovodnom potrubí, prívod k práčke a k umývačke riadu.

Tabuľka finančných strát:

typ poruchy intenzita litrov za deň m3 za rok Maximálna cena za vodné a stočné /1 m3 Cena za rok
Kvapkajúca batéria Slabo 24 8,76

2,229 eur

19,53 eur
Kvapkajúca batéria Silno 54 19,71 43,93 eur
Pretekajúce WC Slabo 500 182,5 406,79 eur
Pretekajúce WC Silno 1500 547,5 1220,38 eur
           

*ceny sú uvedené s DPH,  zdroj: Ista Slovakia

Online prevencia
Spoločenstvá vlastníkov bytov a správcovia môžu využiť službu, ktorú im ponúka nová technológia rádiových vodomerov, ktorá umožňuje online monitoring dennej spotreby vody v jednotlivých bytoch i v celom objekte. Sledovanie spotreby vody im pomôže odhaliť prípadne poruchy, spätné prietoky či nulové spotreby pri vodomeroch. „V tomto roku sme zaznamenali nárast záujmu o online služby, ktoré umožňujú monitoring spotrieb vody a tepla, a to nielen z praktických dôvodov, ale aj z dôvodu prísnejšej legislatívy Európskej únie. Pomerové rozdeľovače tepla a vodomery, ktoré pracujú na princípe rádiového prenosu dát, spĺňajú európske legislatívne požiadavky. Smernica má za cieľ zaistiť užívateľom bytov častejšie informácie o spotrebe tepla a vody,“ informovala  konateľka a riaditeľka spoločnosti Ista Slovakia Jana Machková.

lowres 111006 ist 0580 RZ a


text: (BK)
foto: Ista Slovakia

Pin It