24.1.2017
Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR prijalo spolu 272 projektových zámerov na zvýšenie kapacít infraštruktúry materských škôl. Na projekty je vyčlenených spolu 79,8 milióna eur. Pre škôlkarov tak pribudnú tisíce miest. Informoval o tom dnes Michal Feik z odboru komunikácie a marketingu MPRV SR. MG 0028 upr web

"Počet predložených projektových zámerov splnil naše očakávania a považujem to za veľký úspech. Pri výzvach na zvýšenie kapacít materských škôl sme prvýkrát v histórii zaviedli dvojkolový systém žiadostí. Ukazuje sa, že systém sa osvedčil," uviedla šéfka MPRV Gabriela Matečná.
V prvom kole predkladajú žiadatelia projektové zámery. Nie je potrebné mať hotové nákladné projektové dokumentácie ani disponovať stavebnými povoleniami. Až keď projektové zámery spĺňajú všetky požiadavky, postupujú do druhého kola, kde sa predkladajú žiadosti o nenávratné finančné prostriedky.B6roFoQASkDcLwbKX1a0KA.2560
Zavedenie dvojkolovosti podľa Matečnej ušetrí žiadateľom čas aj finančné prostriedky. "Do diskusie o novej podobe výziev sme v oveľa väčšej miere zapojili regióny. Úplnou novinkou je, že do implementácie sú zahrnuté krajské mestá a participujú na výbere a hodnotení projektov," vysvetlila Matečná.

Spustenie eurofondovej výzvy na zvýšenie kapacít infraštruktúry materských škôl reaguje na akútny nedostatok miest v škôlkach. Ide o výzvu z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP), ktorú ministerstvo vyhlásilo začiatkom novembra minulého roka. V škôlkach by mali pribudnú tisíce nových miest. Žiadatelia môžu prostriedky využiť na výstavbu nových objektov materských škôl, rozširovanie kapacít existujúcich objektov, stavebno-technické úpravy objektov a areálu, obstaranie materiálno-technického vybavenia a zvyšovanie energetickej hospodárnosti budov.

MPRV od začiatku novembra 2016 spustilo šesť eurofondových výziev. Regióny dostali možnosť získať finančné prostriedky vo výške 416 miliónov eur. Ide o výzvy na zvýšenie kapacít materských škôl, rekonštrukciu a modernizáciu ciest, zvýšenie atraktivity verejnej osobnej dopravy, budovanie a zlepšenie technického vybavenia na základných školách, zvýšenie počtu žiakov stredných odborných škôl na praktickom vyučovaní a zvýšenie atraktivity a prepravnej kapacity nemotorovej dopravy.

zdroj: TASR
foto: TASR, archinfo.sk 

Pin It