envi

 

Environmentálne zamerané občianske združenia (OZ) zo žilinského regiónu usporiadajú v sobotu 19. augusta v priestoroch kultúrneho centra Stanica Žilina-Záriečie neformálnu konferenciu pod názvom Kto udržuje trvalú udržateľnosť? TASR o tom informoval projektový manažér kultúrneho centra Stanica Žilina-Záriečie Róbert Blaško.

Doplnil, že konferencia s dobrovoľným vstupným prinesie okrem prednášok aj množstvo prezentácií ekologických projektov vo formáte Pecha Kucha či premietanie dokumentárnych filmov. "Priestor na prezentáciu dostanú aj zástupcovia viacerých environmentálne orientovaných občianskych združení a iniciatív. Účastníci sa môžu zapojiť do diskusií alebo sa zúčastniť na praktických workshopoch," uviedol Blaško.

"Názory na to, čo je trvalá udržateľnosť, sa rôznia. Je vôbec reálna pri súčasnom raste čerpania prírodných zdrojov bez snahy o obnovu? Je vecou osobného rozhodnutia každého z nás, či sa o ňu budeme zaujímať, alebo len mávneme rukou. Na začiatok stačí sa okolo seba lepšie popozerať, zmeniť zopár každodenných drobných zvykov a môžeme tým veľa urobiť pre ďalšie generácie. Chceme ukázať na príklade inšpiratívnych ľudí, ich skúsenostiach a reálnych projektoch v našom okolí, že určite stojí za to sa o ňu pokúsiť," povedala permakultúrna dizajnérka Janka Konáriková z OZ TIBIA.

Organizátorom konferencie je okrem OZ TIBIA aj žilinské OZ Kompostujme, ktoré na Predmestskej ulici prevádzkuje komunitný kompostér. "Pre účastníkov konferencie aj širokú verejnosť sme pripravili workshop, v rámci ktorého si spoločne môžu účastníci vyrobiť pre seba domáci kompostér. Nasťahujeme do neho kalifornské dážďovky, ktoré sú pre kompostovanie v interiéri veľmi dôležité a povieme si základné pravidlá kompostovania," dodal zakladateľ OZ Kompostujme Michal Vavrík.

Zdroj: TASR

Foto: enviroportál

Pin It