Vlastniť nehnuteľnosť so sebou prináša množstvo príjemných aj zaväzujúcich momentov. Bývať vo svojom je predsa oveľa výhodnejšie ako niekomu neustále platiť nájomné a byť vlastne len vo vypožičanom byte alebo dome, no nie? Vlastné bývanie máte len a len vo vašich rukách. To však neznamená, že nehnuteľnosť je tým pádom v absolútnom bezpečí. Stať sa môže skutočne všeličo a najmä nepredvídateľné udalosti a také, ktoré sa veľmi ovplyvniť nedajú, dokážu bývanie teda poriadne znepríjemniť. Preto je dobré byť na prípadné riziká vopred pripravený a mať možnosť ich riešiť. A tú možnosť vám dáva práve poistenie nehnuteľností.

 

shutterstock 369974561

 

Poistiť si môžete aj rozostavanú nehnuteľnosť

 

V živote je dôležité vedieť sa prispôsobiť aktuálnym podmienkam, možnostiam a situáciám. Podobné to je aj na trhu – kto chce byť úspešný, musí sa vedieť prispôsobiť a nastaviť svoju ponuku na to, po čom je dopyt.

Aj v prípade nehnuteľností sú situácie rôzne. Niekto býva v rodinnom dome, iný v byte, ďalší by sa zase rád postaral o chalupu či chatu. Pritom faktom ostáva, že ani rozostavaným nehnuteľnostiam sa potenciálne katastrofy nemusia vyhnúť. Tak či onak, ich výsledok je v každom prípade smutný, nech sa jedná o „zabehnutý“ dom alebo rozostavanú chatu.

Moderné poistenie nehnuteľnosti vám dodá servis doslova na mieru. Máte s ním možnosť získať:

  • Poistenie nehnuteľností (rodinný dom, chalupa, chata) vo výstavbe.
  • Poistenie už postavených nehnuteľností (rodinný dom, byt v osobnom vlastníctve, chalupa, chata).

Možné je tiež riešiť pripoistenie straty nájmu, čo tiež mnohí klienti poisťovní vítajú.

Najčastejšie riziká

Poistenie definuje niekoľko desiatok rizík – možných poistných udalostí, proti ktorým sa môžete poistiť. Zväčša sa jedná o živelné katastrofy, v hre sú však aj iné okolnosti, v ktorých hrá priamu úlohu ľudský faktor (krádeže, búračky a podobne).

Poistenie nehnuteľností vo výstavbe

Ani nehnuteľnostiam vo výstavbe sa nevyhýbajú riziká rôzneho druhu, popravde, sú na ne možno náchylnejšie ako „hotové“ nehnuteľnosti. S týmto typom poistenia bude vaša nehnuteľnosť chránená pred požiarom, výbuchom, krupobitím, priamym úderom blesku či silným vetrom (na hranici vetra búrlivého). Získate ochranu aj v prípade udalostí so zastúpením ľudského faktora ako sú krádeže, vlámania či nárazy vozidiel (známych aj neznámych).

Poistenie nehnuteľností

V prípade nehnuteľností ako takých (nazvime ich hotové, postavené) je výber poistných udalostí oveľa širší. Zahŕňa okrem iného aj v rámci našich zemepisných šírok pomerne atypické momenty ako výbuch sopky, zemetrasenie či udalosť lavínového charakteru. Na druhej strane, škody spôsobené zosuvom pôdy, vandalizmom, záplavami alebo úderom blesku sú pomerne časté a častokrát sa šplhajú do veľmi nepríjemných finančných výšok.

Diferenčné poistenie ako ďalšia možnosť

Na slovenskom trhu ide o unikátny spôsob poistenia. S diferenčným (paralelným) poistením prišla v našich zemepisných šírkach ako prvá a jediná na trh Ergo poisťovňa a jeho čaro spočíva vo využívaní výhod tejto poisťovne aj v prípade, že má zákazník stále platnú zmluvu v inej poisťovni. Netreba čakať na jej ukončenie, stačí len poslať výpoveď do pôvodnej poisťovne a ihneď je možné uzatvoriť diferenčné poistenie.

Plusy poistenia nehnuteľností

Poistenie domov a bytov v súčasnosti ponúka zaujímavé možnosti. Dá sa riešiť poistenie majetku online cez internet – dokonca aj poistenie psov a mačiek na úrazy, v dôsledku ktorých dôjde k ich úmrtiu. Je tiež možné poistiť náhrobné kamene pre prípady vandalizmu či prostredníctvom poistenia financovať náhradné ubytovanie v dôsledku poistnej udalosti. Tak či onak, poistenie nehnuteľností vám môže ušetriť kopu starostí a financií.

Pin It