heluz uvodny

13. 4. 2018

Na veľtrhu CONECO máte možnosť až do soboty vidieť a vlastnými rukami ohmatať novinku od českej spoločnosti HELUZ cihlářský průmysl – brúsenú tehlu HELUZ AKU Kompakt 21. Čím je výnimočná?

heluz 01

Naše vydavateľstvo sa tentoraz rozhodlo oceniť inovatívny prístup popredného výrobcu tehál, spoločnosť HELUZ. Na veľtrhu uviedla murovací blok, ktorý je momentálne na trhu jediný svojho druhu. Brúsená tehla AKU Kompakt 21 prináša nové a efektívnejšie možnosti riešenia nenosných priečok. Je zložená z dvoch tehlových tvaroviek a minerálnej vlny, ktorá sa stará o vysokú zvukovú izoláciu.

heluz 02
Vľavo tehla Family 50 2in1 brúsená, vpravo novinka AKU Kompakt 21

„Doteraz sa na deliace konštrukcie klasické používali klasické akustické tehly. Tie sú však veľmi ťažké, predstavujú zaťaženie pre stavbu okolo 320 kg na meter štvorcový, vyžadujú si preto kvalitné armovanie. Nová akustická tehla má 230 kg na meter štvorcový. Znamená teda menšie zaťaženie monolitických stropov, ale aj ľahšiu manipuláciu a menšiu spotreba malty,“ hovorí Stanislav Procházka, technický poradca Heluz.

heluz 03

K výhodám nového murovacieho bloku patrí aj znižovanie zastavanej plochy, pretože má šírku 21 cm. Vhodný je na výstavbu medzibytových priečok, ale aj priečok oddeľujúcich byty od nebytových priestorov. Uplatnenie takisto nájde v kanceláriách či ubytovacích zariadeniach, kde je potrebné odhlučniť susedné priestory. Hoci Heluz oficiálne deklaruje zvukovú nepriezvučnosť 57 dB, v špecializovanom laboratóriu dosiahol blok až 59 dB.

text a foto redakcia

Pin It