17. 4. 2018

Víťazom národnej súťaže Drevostavba roku 2016 je vila v Záhorských sadoch. Výsledky vyhlásili na veľtrhu Coneco v bratislavskej Inchebe. Dom pochádza z dielne architekta Pavla Pokorného. Stavbu zhotovila spoločnosť Kontrakting stavebné montáže Žilina.

Zahorska 0197

Do aktuálneho ročníka súťaže Drevostavba roka 2017 bolo nominovaných celkovo trinásť stavieb. Organizátorom prehliadky drevenej architektúry je Sekcia drevostavieb Zväzu spracovateľov dreva. Zámerom je propagovať stavby z dreva. Ročne sa na Slovensku postaví a odovzdá približne 700 nových rodinných domov, ktoré sú postavené z konštrukčného systému na báze dreva.

Dom si vysníval manželský pár, ktorý sa na Slovensko vrátil po dlhšom pobyte strávenom za hranicami. Dali si navrhnúť som, ktorý nie je len pohodlný, ale aj úsporný, s nainštalovanými ekologickými technológiami, s dobrou akustikou, s výhľadom na juh, ale zároveň chránený pred pálivým slnkom.

Zahorska 0139

Pod viac ako tristometrovú vilu sa autorsky podpísali architekti Pavol Pokorný a ľudia z tímu experta na pasívne stavby Bjorna Kierulfa. Pre svoj zámer využili reliéf pozemku v novovznikajúcej vilovej štvrti na okraji Bratislavy, ktorý má mierny sklon na východ a výhľad na lesy na juhu.

„Architektonický koncept domu je jednoduchý – všetko dôležité, čo sa deje v dome, má kontakt s južným exteriérom a horizontom záhrady. Centrálna pozícia obytnej časti so šesťmetrovou výškou a samostatnej kuchyne je obkolesená na severe technologickými priestormi domu, na východe spálňou a pracovňou, na západe garážou. Na poschodí sú dve hosťovské izby s hygienickým zázemím,“ opisuje svoje architektonické riešenie Pavol Pokorný.

Zahorska 0459

Aby boli obyvatelia domu chránený od priamych slnečných lúčov, navrhol architekt po celej dĺžke južnej fasády tri metre hlboký gánok. Ten poskytuje krytý priestor na pomedzí interiéru a záhrady. V mieste kontaktu gánku s kuchyňou a jedálňou je gánok hlboký až šesť metrov .

„Rozhodujúcim prvkom tvoriacim základný pocit v dome je spoločné rozhodnutie architekta a investorov postaviť celý dom ako montovanú drevostavbu. Konštrukčný systém Lignotrend s integrovaným akustickým stropom v prevedení masívny dub natural a prirodzené svetlo vytvárajú v dome vynikajúcu akustiku a nenapodobiteľnú atmosféru.“

Zahorska 0466

Povrchová úprava fasád je v bielej omietke a kanadskom cédri. Mikroklímu v okolí domu vylepšuje na požiadanie majiteľov biojazierko. „Zdrojom tepla a chladu sú dva geotermálne vrty. Dom má podlahové vykurovanie a stenové chladenie. Je výbornou správou, že dom funguje výborne aj bez technológií pomocou pasívnych prvkov, o čom sa bolo možné presvedčiť už počas výstavby v letných mesiacoch, keď v dome bola aj bez zapojenia technológií mimoriadne príjemná klíma vďaka pasívnemu tieneniu a priečnemu komínovému prevetrávaniu,“ dodal architekt.

Zahorska 0208

Názov: Vila v Záhorských sadoch
Miesto: Záhorská Bystrica, Slovensko
Autor: Pavol Pokorný | POKORNY ARCHITEKTI
Spolupráca: Bjorn Kierulf | CREATERRA, Tomáš Ružiak, Patrícia Botková
Hlavný inžinier projektu: Bjorn Kierulf | CREATERRA
Hlavný dodávateľ: KONTRAKTING STAVEBNÉ MONTÁŽE
Investor: súkromná osoba
Projekt: 2016
Realizácia: 2017
Zastavaná plocha: 310 m2
Podlažná plocha: 320 m2

Zahorska 0238

text: bk
foto: Pavel Meluš, Marcel Rebro