31.8.2014

 

Zariadiť interiér s limitovanou dispozíciou tak, aby vyzeral oveľa väčší, je výzvou pre každého architekta a dizajnéra. A hoci na naše pomery nepatrí nasledujúci brazílsky byt medzi najmenšie, projekt Alameda Campinas prináša vítanú inšpiráciu pre čoraz silnejšiu skupinu dobre situovaných „singles", ktorá rozhodne netúži po živote v nezaujímavých malých kobkách.

 

alameda 01

Čierna ebenová farba, dominujúca prízemiu, sa „šplhá" na poschodie prostredníctvom točitého schodiska.

 

Po desiatich rokoch strávených v dvojpodlažnom apartmáne s celkovou rozlohou 48 m2 sa majiteľ bytu, slobodný 40-ročný muž, rozhodol pre zmenu. Nemal však v úmysle presťahovať sa do väčšieho bytu. Namiesto toho zadal architektom a dizajnérom z ateliéru Maurício Arruda Arquitetos + Designers požiadavku, aby jeho príbytok opticky zväčšili a kompletne zmenili, počnúc dispozíciou, končiac finálnou úpravou a osvetlením.

 

alameda 02

Drevený nábytok v obývačke a v kuchyni má elegantnú ebenovú úpravu.

 

Základným cieľom bolo zdôrazniť pánsky charakter interiéru. V návrhu sa preto uplatnilo inverzné ‒ mužské poňatie bývania. Autori teda zmenili zaužívanú kombináciu drevenej podlahy a svetlých stien tak, že existujúcu podlahu z dreva ipe pokryli náterom z bielej epoxidovanej živice a steny navrhli v odtieni, ktorý sa v módnom priemysle ujal ako „greyge", čiže mix sivej (grey) a béžovej (beige). Striedmy maskulínny charakter majiteľovho bytu dokonale podčiarkuje aj tmavá ebenová úprava väčšiny vertikálnych prvkov.

 

alameda 03 alameda 04

Vľavo: Východiskovým bodom pri zariaďovaní prízemia bola pohovka Tonico, zberateľský kúsok domáceho pána, navrhnutý brazílskym dizajnérom Sergiom Rodriguesom v roku 1962. Nadčasová sofa ovplyvnila celý koncept farieb, tvarov aj materiálov obývacej izby spojenej s kuchyňou. Vpravo: Interiér ladený do čierno-biela, doplnený sivo-béžovými odtieňmi spestrujú cementové dlaždice s kvetinovým motívom v kuchyni či berberský koberec a brazílske vintage ilustrácie na stene.

 

Dojem vyšších stien bol dosiahnutý odstránením stropných líšt a vsadením visiacich svietidiel nad kuchynský pult a ku vstupu do kúpeľne, ktorá sa nachádza v intímnej zóne na poschodí. Večer je interiér osvetlený pomocou zabudovaných iluminačných prvkov a stolových lámp. Striedmosť tohto pánskeho kráľovstva sa, nakoniec, prejavuje aj v striktnej palete materiálov a farieb.

 

alameda 05

Na poschodí, v spálňovej časti bytu, príjemne prekvapia prirodzenejšie tóny dreva v spojení s lesklou úpravou kobaltovo modrého šatníka. Určujúcim prvkom interiérového riešenia sa tu stala zdedená vyrezávaná tabuľa, pochádzajúca zo 60. rokov, vyrobená z ružového dreva miestneho stromu caviúna. Rodinný artefakt oživil stenu, ktorá takto vytvorila zaujímavé záhlavie postele a určila aj použitie svetlých farieb na celom poschodí.

 

alameda 06

Zrkadlové dvere šatníka ukrývajú vstup do kúpeľne.

 

alameda 07 alameda 08

Vľavo: Kúpeľňa ponúka inverzné odtiene spoločenskej časti interiéru. Dlážku pokrývajú sivé dlaždice, zatiaľ čo na stenách sa vyníma biela keramika s nádychom vintage. Dvere do práčovne v tradičnej brazílskej úprave nazývanej „palhinha".

 

text: Anna Salvová
foto: archív ateliéru Maurício Arruda

 

Článok bol uverejnený v magazíne Top trendy v bývaní 2014.

 

 

Pin It