Mladý architekt, ktorý svojou sympatickou prvotinou získal pozornosť verejnosti. Bez okolkov priznáva, že hackuje nábytok švédkeho nábytkového gigantu a dopĺňa ho zachránenými starými kúskami. To, ako býva a tvorí, nám priblížil Jaro Krobot.obrazb

Bolo povolanie architekta vždy vaše vysnívané?
Od mala som kreslil a naivne som chcel byť maliarom. Dobrá známa mi ako decku poradila, že sa skôr uživím ako architekt. Nejako mi to ostalo v hlave. Inak som chcel byť, samozrejme, pilotom.

Na slovenskej architektonickej scéne máme momentálne pár zaujímavých architektov a ateliérov. Práce ktorých kolegov sú vám blízke?
Sledujem to denne a neviem si to inak predstaviť. Najväčší borci sú pre mňa 2021. Mladé pušky. Okrem toho že robia kvalitu, denne architektúrou žijú, riešia to, a to je super. GutGut, Peter Jurkovič, LABAK, ZeroZero, Plural, Toito, Onanoastudio... Baví ma toho veľa, máme fakt dobré ateliéry. Plus celá česká scéna.

Drevodom v Lučatíne, ktorý ste navrhli pre svojich rodičov, bol nominovaný na CE.ZA.RA a navrhnutý na Cenu Dušana Jurkoviča. Pritom to bola jedna z prvých realizácií vašej samostatnej kariéry. Čo po takom úspešnom štarte čakať ďalej?
Je to trochu irónia, od mája kreslím pre veľký viedenský ateliér. Svoje veci teda iba po večeroch. Takéto dvojité nasadenie sa odzrkadlilo na zdraví, preto som musel vlastné projekty obmedziť. Dobré zadania si však nechcem nechať ujsť. Teraz sa stavajú štyri domy, s tromi som spokojný, uvidíme.lucatin 17 nb

Vybrali ste si pre svoju tvorbu len drevostavby, alebo sa nebránite ani iným materiálom?
Drevo mám rád. Celkovo. Ale bola by škoda robiť iba to. Každopádne sa s kolegami z Prestige House snažíme rozbehnúť na Slovensku systém drevených tehál STEKO. Nie je to žiadna masová záležitosť, ale niekoľko domov ročne sa podarí a tomuto sa chcem určite venovať aj ďalej.
A ako každý architekt mám rád betón, všetky druhy.

Experimentujete s typológiou stavieb?
Snažím sa stavby, priestory aj celé fungovanie zjednodušiť. Niekedy potom obdivujem komplexné pôdorysy, ktoré sa robia, ale zároveň sa pýtam či je to potrebné.

Na akom projekte momentálne pracujete?
Obchod s bicyklami pre kamaráta. Dom už sme postavili, teraz nás čaká interiér. Druhá vec je pomerne luxusný byt v centre. Nechcem to ale robiť tupo okázalé. Na ten sa veľmi teším, majiteľka má vkus a necháva ma robiť moju prácu.Jaro Krobotb

Porekadlo o obuvníkových deťoch pozná každý; platí aj vo vašom prípade? Ako a v čom býva architekt?
Stopercentne. Býva v byte, hackuje skladací nábytok zo švédskeho obchodného domu. Okrem toho som pozachraňoval pár naozaj dobrých starých kúskov, niektoré sme už dali opraviť a doplnili sme ich dvomi – tromi súčasnými vecami. Je to stále živý proces, rozhodne nie je ukončený. Ale cieľom je dom, okrem kreslenia chcem aj stavať.

Aký je váš najobľúbenejší kútik vášho domova?
Nemáme extra miesto, ale prirodzene ma to ťahá do kuchyne a okolia.

K akému štýlu v interiéri inklinujete?
(Celý rozhovor si môžete prečítať v aktuálnom printovom vydaní časopisu Stavebníctvo a Bývanie)

text: Sláva Štefancová

foto: archív Jara Krobota a firiem

Pin It