7. 4. 2017
Jediná spoločná česko-slovenská súťaž pre architektov a bytových dizajnérov pozná svojich víťazov za rok 2016. Súťaž Interiér roka každoročne hľadá výnimočné súkromné i verejné interiéry, ktoré nesú podpis českých a slovenských architektov. Jej cieľom je popularizovať originálne bývanie, rovnako ako mimoriadny dizajn obchodov, verejných priestorov, hotelov alebo reštaurácií.

Absolutni vitez a kategorie novostavba Loft Hrebenky

Súťaž Interiér roka organizuje český Institut bytového designu. Výsledky v siedmich kategóriách vyhlásili na medzinárodnom kongrese o bývaní, architektúre a dizajnu Living Forum.

V tomto ročníku získal hlavnú cenu a absolútnym víťazom sa stal loft s terasou na Hřebenkách v Prahe. Autorkou návrhu je Dagmar Štěpánová. Industriálne ladený byt sa nachádza v novostavbe developerského projektu. S komplikovanou dispozíciou sa architektka vysporiadala, tak že navrhla väčšinu interiérových prvkov. Okrem veľkého množstva na mieru vyrobených kusov zariadenia byt doplnila o niekoľko ikonických dizajnových kúskov prevažne z päťdesiatych rokov minulého storočia.

Celý interiér je dotiahnutý do najmenších doplnkov a dekorácií od návrhu kuchyne cez návrhy pohoviek, postelí až po rozkreslenie vankúšov, výber gombíkov a obliečky. Majiteľ bytu architektke úplne dôveroval a pre spracovanie návrhu interiéru dostala takmer absolútnu slobodu. Jediným obmedzením bol rozpočet. "Víťazný interiér nie je len vkusnou skladbou nábytku. Porota na ňom oceňuje najmä fakt, že 44 predmetov a súčastí interiéru bolo vyrobených na zákazku podľa autorského návrhu," povedal predseda poroty profesor Jiří Pelcl.

Porota mala v aktuálnom ročníku na stole 127 prihlásených interiérov českých a slovenských architektov a interiérových dizajnérov.

Víťazi súťaže Interiér roku 2016:

Kategória Novostavba – loft s terasou na Hřebenkách Praha. Interiér sa stal aj absolútnym víťazom spomedzi všetkých kategórií.

Absolutni vitez a kategorie novostavba Loft Hrebenky

 

Kategória Rekonštrukcia – rekonštrukcia vidieckeho domu v Jelenském údolí

Rekonstrukce Jelenske udoli

Rekonstrukce Jelenske udoli2

 

Kategória Verejný interiér I - interiér prízemia Pálffyho Paláca Bratislava

Verejny interier I FACH

Verejny interier I FACH2

 

Kategória Verejný interiér II - Archeopark Pavlov

Verejny interier II Archeopark Pavlov

Verejny interier II Archeopark Pavlov2

 

Cena Interiér roka – VELUX, (cena, ktorá zohľadňuje najmä využitie denného svetla v interiéri) - podkrovný byt pre mladú ženu Praha

Cena Velux Podkrovni byt

Cena Velux Podkrovni byt2

 

Cena novinárov – drevostavba na kraji lužných lesov Bratislava

Cena nobinaru Dum v Bratislave2

Cena novinaru Dum v Bratislave

text: bk
foto: Institut bytového designu

Pin It