24. 10. 2017

Navrhovať dom pre známych je zodpovednosť a výzva. Ak však architekt pozná rodinné rituály, zvyklosti, hodnoty a životný štýl budúcich používateľov priestoru na bývanie, môže to projekt posunúť do detailov ušitých na mieru klienta.

001

Myšlienka na vytvorenie svetlého domu v Malinove s veľkými presklenými plochami a s kontaktom so záhradou sa rodila od roku 2012. Požiadavka znela: minimalistický dizajn, jednoduché kubické tvary v exteriéri aj interiéri a maximálne využitý potenciál pozemku.

„Dom sme preto na pozemok osadili tak, aby vytvoril akúsi bariéru od priamych pohľadov z ulice a zaručil tak intimitu jeho obyvateľom počas relaxu v časti záhrady. Vďaka tomuto riešeniu sme si mohli dovoliť oplotenie zo strany ulice navrhnúť tak, aby nevytváralo klasickú vysokú bariéru. Práve naopak, oplotenie siaha len do výšky pása, čo nabáda okoloidúcich nazrieť do predzáhradky, ktorá dotvára celkový obraz tohto pohľadu,“ opisujú svoje riešenie tvorcovia z ateliéru FVA architekti.

016

Aby dom naplno využil orientáciu voči svetovým stranám, pôdorys prízemia je v tvare písmena "L". Nadzemné podlažie však už nekopíruje prízemie a tvorí len asi tretinu jeho plochy.

Vstup do domu tvorí priedomie, ktoré je zapustené do hmoty domu vďaka čomu je chránené voči vplyvom poveternosti. Za ním sa nachádza predsieň ktorá je od obytnej časti domu oddelená polotransparentnou stenou s plnými dverami. Nimi sa vstupuje do centrálnej obývacej izby, ktorá tvorí s kuchyňou a jedálňou jeden otvorený priestor.

„Po vstupe do obytnej časti návštevníka uvíta priestor, do ktorého centra sme osadili stredový ostrov s kuchynskou časťou, krbom a tiež s priestorom pre relax. Pri návrhu sme vychádzali z indícii majiteľov, ktorí spolu radi komunikujú počas varenia. Aby sme sa vyhli optickej bariére v podobe ostrovného digestoru, sme tento nahradili typom, ktorý je integrovaný do stropného podhľadu. Vstupy do pomocných priestorov kuchyne, ako je komora s čiernou kuchyňou a práčovňa so skladom, sme integrovali v rámci nábytkovej zostavy, do ktorej sú osadené aj ostatné kuchynské spotrebiče.“

Na kuchyňu plynule nadväzuje jedálenská časť orientovaná smerom do záhrady. Majiteľka domu miluje zeleň a živé kvety. Pre jej potešenie navrhli v kuchyni prírodnú zelenú machovú stenu, ktorá prináša prírodu aj do obytných priestorov a tvorí spojivo medzi domom a záhradou. V kontakte so záhradou sú obyvatelia domu aj cez veľkú presklenú plochu orientovanú k oploteniu so susedným pozemkom. Záhradný architekt výsadbou okrasnej zelene vytvoril živý obraz, ktorý sa počas roka mení.

014

V obývacej izbe je dominantným prvkom schodisko, ktoré skrýva množstvo úložného priestoru a plynule prechádza do nábytkovej zostavy televíznej steny. Schodisko ústi na druhé podlažie. Tam architekti navrhli dve izby orientované do záhrady, ktoré prepája spoločná kúpeľňa. Chodba plní úlohu šatníka s ďalším úložným priestorom.

Minimalistický navrhnutý interiér zvýrazňuje líniové osvetlenie zapustené do podhľadov. „V interiéri sme použili prírodné materiály v ich čo najprirodzenejšej podobe v kombinácii s monochromatickými farbami v odtieňoch bielej a antracitovej. Na podlahu sú použité parkety s dubovou dyhou. Použité materiály sú v príjemnej symbióze so zeleňou, ktorou majiteľka dom doplnila. Nábytky boli remeselne vyrábané v celom rozsahu tak, aby sa vedeli maximálne prispôsobiť potrebám majiteľov domu,“ predstavili svoje riešenie architekti.

Architektonický ateliér: FVA architekti
Autori projektu: Ing. Mgr. art. Ľubomír Fuňa
Ing. Mgr. art. Martin Vanko
Spoluautori: Ing. Arch. Radka Švecová
Ing. Tomáš Martiš
Lokalita: Malinovo
Rozsah: 210 m2

002

003 1

004 1

005 1

006

007

008 1

009

010

011

012

013

017

VILA B 1.NP page 001

VILA B 2.NP page 001

VILA B REZ page 001 1

text: bk
foto: Tomáš Manina