7. 3. 2018

Vysnívali si bývanie v rodnej obci, kde by mohli hospodáriť a byť v blízkom kontakte s prírodou. Výsledkom je jednoduchý a neokázalý dom, ktorý odkazuje na tradičnú architektúru. Parcela je na hranici s voľnou prírodou. Pre majiteľov otvára priestor pre ich záujem o gazdovanie.

9

Dom v Košťálove v okrese Litoměřice je tvarovo i dispozične jednoduchý. Podľa autora návrhu Pavla Pláničku z ateliéru 3+1 architekti dom nadväzuje na generácie anonymných staviteľov, ktorí v tomto regióne žili a pracovali prirodzene a s istotou a postavili veľa jednoduchých a krásnych domov a hospodárskych stavieb. Mnohé z nich sú však v súčasnosti na hrane existencie. Neveľký dom pod hradným kopcom vytvára kontinuitu miesta aj tým, že kameň na obvodový plášť domu pochádza z neďalekej zbúranej stodoly.

Dom s hrubými kamennými stenami je viac úkryt ako vyhliadka. Nedáva majiteľom kontakt s prírodou cez dnes tak moderné veľké presklené plochy. Príroda je totiž všade naokolo, stačí vyjsť z domu.

71

Denná obytná miestnosť je v časti svojej pôdorysnej plochy otvorená do podkrovného priestoru. Pri návrhu podkrovia mysleli architekti na dobrodružstvo a atmosféru starých pôjdov. „Predpokladáme, že vertikalita a rôzne typy a intenzity denného svetla dodajú spoločenskému priestoru istú sviatočnosť. Zároveň tým v podkrovnej detskej izbe vznikajú ešte aj za pomoci komína, ktorý priestorom prechádza, zákutia s premenlivou intenzitou osvetlenia - od jasných miest až po tmavé kúty.“

Dvor pred domom prechádza plynule v sad s drevenou hospodárskou budovou, ktorá slúži ako sklad, dielňa, sušiareň i vonkajšia kuchyňa. V južnej časti pozemku našli tvorcovia návrhu vhodné miesto pre senník i jednoduchú zakopanú pivnicu na skladovanie ovocia a vína. V severozápadnej časti záhrady sa chystá malý ovčín.

3

1

21

23

29

33

49

61

73

89

91

95

99

101

130

text: bk
foto: 3+1 architekti

Pin It