11. 6. 2018

Stačil malý zásah do obytného priestoru z päťdesiatych rokov a obyvatelia prízemného bytu sa môžu cítiť, akoby bývali v dome.

DSC 5964

Malý bytový dom v blízkosti bratislavskej kalvárie postavil pre svojich zamestnancov Štátny ústav dopravného projektovania. Tvorí ho šesť identických trojizbových bytov. Veľkorysé a vzdušné obytné priestory s pribúdajúci rokmi získali svoju jedinečnú atmosféru. Architekti zo štúdia what?! architects tvrdia, že jeho „faceliftom“ nezmenili usporiadanie pôvodného priestoru, iba ho adaptovali do novej výtvarnej a architektonickej podoby.

DSC 5955

Pocit z bývania v bytovom dome pritom jednoduchými zásahmi posunuli do roviny, v ktorej atmosféra pripomína bývanie v rodinnom dome. Mohli si to dovoliť, pretože dom stojí v lokalite s prevažne rodinnými a vilovými domami.

„Všetky okenné otvory sa znížili takmer na úroveň dverí a spolu s vybudovaním terás prístupných z kuchyne, obývacej miestnosti a spálne v kombinácii s výsadbou okolitej zelene, sa tak uprostred bytu vytvorila atmosféra rodinného domu. Nová podoba návrhu prízemného bytu tak rozvíja potenciál jeho pôvodného architektonického riešenia, pričom umocňuje jeho priestorovú kvalitu. Byt/dom v sebe spája rodinné bývanie so životom v mestskom centre,“ opísala návrh architektka Laura Pastoreková.

DSC 6151

DSC 4361

DSC 5978

DSC 6020

DSC 6030

DSC 6032

DSC 6044

DSC 6054

DSC 6083

DSC 6120

DSC 6137

text: bk
foto what?! architekti