31.10.2015

Neviete, ako sa zabaviť v záhrade počas pekných, ale chladnejších jesenných dní? Ako preklenúť obdobie, kedy, ako sa hovorí, ani psa nehodno vyhnať von? Môžete siahnuť po desiatkach spoločenských či záhradných hier, s ktorými sa určite nebudete nudiť.

 

hry jesen 01

Spoločenské hry, kartové hry či puzzle sú aj v modernej dobe populárnymi formami zábavy u detí i dospelých. „Hranie prináša emócie - vzrušenie, napätie, prekvapenie, satisfakciu. Proces hrania obnáša rôzne sociálne interakcie - súperenie, spoluprácu, zdravú agresivitu, čo často obohacuje jednostrannosť nášho každodenného fungovania a môže zvyšovať celkovú kvalitu života," potvrdzuje psychológ Rastislav Bílik.

hry jesen 02Medzi deťmi i dospelými si dlhodobo v popularite dobre vedie najmä spoločenská hra Activity, ktorej sa za prvý polrok na Slovensku predalo 12-tisíc kusov, pričom celosvetový predaj už presiahol 5 miliónov kusov. „Medzi hrami pre deti dominuje Tik Tak Bum Junior, ktorá je zameraná na postreh a slovnú zásobu detí, no dokáže pobaviť aj dospelých a je vhodná napríklad aj na cestovanie," dopĺňa Jana Karásková zo spoločnosti Piatnik. K novým hrám pre deti, ktoré možno využiť v interiéri aj exteriéri, patrí Jungolino – hra orientovaná na pohyb a precvičovanie pamäti. Je skvelým spoločníkom počas slnečnej jesene v prírode, ale rovnako aj v dňoch, kedy počasie pobytu vonku príliš nepraje.

hry jesen 03

Ak máte priestor v záhrade, môžete za zabaviť pri stavbe Záhradnej veže. Verzia Maxi má až 18 poschodí! Vytvára priestor na dobrú zábavu počas každej záhradnej párty či grilovačky, podporuje zručnosť a odvahu hráčov. Vynikajúci spôsob, ako posilňovať vzťahy s rodinou alebo priateľmi na záhrade, ponúka aj súprava kolkov Mölkky. Nie je potrebná žiadna fyzická sila: úspech je založený na kombinácii náhody a presnosti hádzania. Všetko, čo potrebujete, je priestor vonku – záhrada, park alebo trávnik – a pár priateľov.

hry jesen 04

S motívom jesene a púšťania šarkanov zaujme deti (staršie ako šesť rokov) hra Windy Woody, ktorá je zameraná na rýchle reakcie a postreh hráčov. Výhodou je herná variabilita, ktorá ponúka až štyri možné verzie hry: hľadanie farby šarkana, chýbajúca farba šarkana, mašličky a najťažšou je kombinácia všetkých variantov. Ak máte doma prvákov, vyskúšajte si zahrať hru Digit, ktorá podporuje priestorovú orientáciu detí, alebo hru Bubbles, ktorá rozvíja matematické zručnosti detí a dokáže ich naučiť rozlišovať základné pojmy väčší/menší. Edukačné hry predstavujú zaujímavý spôsob, ako si školáci môžu cibriť svoje logické zručnosti, matematické schopnosti, zlepšovať slovnú zásobu, či podporiť učenie cudzích jazykov. Tým nejmenším zasa napomáhajú rozoznávať farby či číslice.
Dospelí sa, naopak, chcú pri hrách predovšetkým zabaviť. Obľúbenou hrou medzi staršími je popri legendárnej Activity hra ReACTion, zameraná najmä na bleskové reakcie, pri hrách ako Incognito, Antimonopoly, Hobit či Stratego precvičujú dospelí svoje strategické myslenie, zatiaľ čo puzzle pomáhajú cibriť trpezlivosť.

hry jesen 05

zdroj: Piatnik, Zahradnehry.sk

Pin It