new born baby 1863964 1920

 

Niektoré mamičky môžu byť značne nervózne, pokiaľ ide o základnú starostlivosť o dieťa. Obzvlášť ak ide o prvý, budete si musieť osvojiť niektoré postupy a techniky. V tomto článku sa dozviete ako postupovať pri základných úkonoch, s ktorými sa v prvých dňoch stretnete.

Novorodenci majú svoj vlastný rytmus. Spí a jedia, keď si to telo žiada a určiť im jasný poriadok teda nebude nič ľahkého. Pre začiatok sa môžete zamerať na to, aby ste svojho drobčeka naučila rozpoznávať deň a noc, a to tak, že tomu prispôsobíte aj spôsob dojčenia a správania.

Pasca vám môže pripadať, že novorodenec mení svoje obvyklé zvyklosti zo dňa na deň, každé dieťa je iné a je dôležité mu starostlivo počúvať.

Tip: Veľkú časť práce okolo novorodenca vám uľahčí Gorenje baby kolekcia. Či už potrebujete ohrievač fliaš, parné sterilizáror, alebo multifunkčný hrniec, určite si vyberiete.

Prebaľovanie novorodenca
Je na vás, či sa rozhodnete používať látkové alebo jednorazové plienky. Oboje majú svoje výhody aj nevýhody. Pri prebaľovaní potom budete okrem plienok potrebovať aj vlhčené obrúsky (popr. Nádobu s čistou teplou vodou a žinku), masť na vyrážky a zapareniny alebo detský púder.

Veľmi praktické je aj použitie prebaľovacie podložky, ktorá je umývateľná a bráni dieťaťu v pretočenie. Počítajte s tým, že najmä z počiatku, hneď po pôrode, spotrebuje novonarodené dieťa pokojne aj 10 - 12 plienok za deň. Mali by ste na to teda byť dostatočne pripravení

Pri každom prebaľovaní je nutné starostlivo očistiť zadoček od zvyškov stolice a moču. Najlepšie je po každej stolici dieťa umyť pod tečúcou vlažnou vodou a potom dočistiť vlhkou gázou. Zadoček utierajte vždy smerom spredu dozadu. Zamedzíte tak zaneseniu baktérií do genitálií. Dodržiavanie tohto postupu je dôležité hlavne u dievčat.

Kúpanie novorodenca
Najprv si pripravte k ruke všetko, čo budete potrebovať (vaničku alebo kúpacie vedierko, ležadlo alebo kúpacie podložku, žinku, osušku, umývací gél či mydlo, prebaľovaciu podložku, plienku, krém či mlieko na telíčko, krém na zadoček a pyžamko).

Tip: Tvár môžete na záver umyť prevarenou vodou a zadoček ošetriť ochrannou masťou, alebo pastou.

Bábätko kúpte hodinu pred dojčením, alebo hodinu po ňom. V miestnosti, kde budete dieťa kúpať, by malo byť vždy aspoň 21 stupňov Celzia. Do vaničky alebo vedierku nalejeme najprv studenú a potom teplú vodu a dobre ju premiešame. Vody vo vaničke nemá byť viac ako desať až pätnásť centimetrov, teplota vody má byť okolo 37 ° C. Teplotu zmeriame špeciálnym teplomerom alebo ju vyskúšame ponorením spodnej časti svojho predlaktia. Nesmie ani chladiť, ani páliť.

U bábätiek najprv umývajte tvár, potom telíčko a až nakoniec miesta, ktoré sú schované pod plienkou. Potom dieťa uložte na suchú osušku a starostlivo vysušte.

 

newborn photography 2036295 1920

 

Strihanie nehtíkov novorodenca
Nechty na rukách a nohách rastú deťom veľmi rýchlo. Kúpte si nožnice s tupými koncami a nechty strihajte do rovna. Väčšine detí sa tento proces nepáči, plačú a vrtí sa. Najlepšie je počkať až bábätko zaspí a požiadať partnera o pomoc.

Tip: Práca s novorodencom budete mať naozaj nad hlavu a na dlhé umývanie riadu nemusí ostávať čas. Prečítajte si preto článok: 10 dôvodov, prečo si zaobstarať umývačku riadu a nechajte sa inšpirovať. Ak chcete nový spotrebič elegantne uložiť do novej kuchyne, pozrite sa aj na vstavané umývačky riadu od výrobcu Mora.

Ako upokojiť plačúceho novorodenca?
Každé dieťa je úplne iné, niektoré deti budú plakať, aj keď sa budete snažiť akokoľvek, iné plačú len v momente, keď naozaj niečo potrebujú. Rozhodne sa nestresujte tým, že vaše dieťa plače. Niektoré deti také proste sú. To sa časom zrovná.

Naučte sa rozoznávať jednotlivé druhy plaču. Zistíte tak, keď dieťa plače keď má hlad, smäd, alebo chce prebaliť. Spočiatku ale budete musieť preverovať jednotlivé možnosti, než sa naučíte vytušiť, čoho že sa vlastne dožaduje.

Na čo si dať u novorodenca pozor?
Novorodenec by mal byť pokiaľ možno v absolútnom pokoji, pozor si preto dajte na hlasné zvuky, ktoré ho môžu desiť. Dieťa by si však malo zvyknúť na klasické zvuky, preto okolo neho nechoďte po špičkách. Pokiaľ máte doma nejakého domáceho maznáčika, tak predovšetkým v prvých týždňoch po pôrode, na neho dávajte obzvlášť pozor. Jednak by mohlo dôjsť k poraneniu dieťaťa, jednak by mohlo dôjsť aj k nejakému zdravotnému problému.

Pin It