31.8.2014

 

Výsledkom spolupráce spoločnosti Kirkby Design s londýnskou mestskou hromadnou dopravou je exkluzívna kolekcia zamatových poťahových látok „Underground", ktorá vznikla pri príležitosti 150. výročia londýnskeho metra.

 

underground 01

 

 

underground 02 underground 03

 

District
Vzor v žiarivých farbách navrhol architekt a dizajnér Misha Black. Prvýkrát sa objavil v londýnskom metre na trase District line na konci 70. rokov minulého storočia a dopĺňal svetlý interiér vagónov. Použili ho aj vo väčšine nových typov autobusov, ktoré rozšírili vozový park mestskej hromadnej dopravy. V roku 1983 sa objavil znovu v nových vagónoch metra na trase Jubilee Line. Rýchlo sa stal podvedomou ikonou mesta.

 

Marylebone
Vzor vznikol koncom 30. rokov, aby ho použili do nových typov londýnskych autobusov, ktoré jazdili v rokoch 1939 až 1942. Tento model autobusu bol predchodcom takmer 7 000 vozidiel, ktoré ovládli londýnske ulice v rokoch 1950 a 1960.

 

Piccadilly
V roku 1997 sa uskutočnila veľká modernizácia vybavenia metra z roku 1973. Zložitý geometrický vzor, ktorý bol súčasťou tejto renovácie, bol navrhnutý tak, aby zodpovedal interiérom nových vagónov.

 

Southblank
Po druhej svetovej vojne bol autobusový vozový park v Londýne zastaraný. Pre trasu Green Line boli vytvorené nové autobusy, a preto vznikol dopyt aj po elegantnej poťahovej látke. Navrhnutý dizajn tkaniny sa využil aj v malom vozovom parku súkromných autobusov, ktoré jazdili na vyhliadkových trasách.

 

Bakerloo
Tento geometrický vzor tvoria prekrývané obdĺžnikové tvary. Bol navrhnutý v šesťdesiatych rokoch v rámci modernizácie vlakov z konca tridsiatych rokov na trasách Bakerloo, Northern, Piccadily, East London a Central Underground. Obzvlášť sa hodil do interiérov s lešteným dreveným obkladom a modrým náterom.

 

underground 04

 

underground 05

 

text: Libuše Kalášková
foto: Kirby design

 

 

Pin It