28.10.2014

 

Na nedávnom veľtrhu MODDOM 2014 vystavovala spoločnosť Modant, ktorá pozornosť pútala naozaj nezvyčajnými kúskami – nábytkovými solitérmi z prírodného dreva a pôvodným, zreštaurovaným nábytkom z obdobia 20. až 40. rokov minulého storoèia, pochádzajúceho prevažne z Barmy, severovýchodnej Číny či Pakistanu.

 

modant 01

 

Starožitný nábytok z Ázie je špecifický artikel, na výber ktorého treba mať cit a kumšt. „Všetko si zabezpeèujeme sami, vyberáme si kúsky osobne priamo u lokálnych dodávateľov. Ponúkame nadčasové art deco kúsky či knižnice, komody, kreslá a mnoho iného. Nosnú časť našej ponuky tvorí pôvodný nábytok z Barmy. Nábytok z tejto niekdajšej britskej kolónie z obdobia 20. až 40. rokov minulého storočia sa v celosvetovom meradle považuje za najkvalitnejší," vysvetľuje Veronika Šinalová zo spoločnosti Modant. Ako dodáva, pôvodný britský koloniálny nábytok je vyrobený z teakového dreva, ktorého vlastnosti sú vďaka vysokému obsahu prírodných olejov neprekonateľné.

Teakové drevo sa pestuje v Amerike, v Ázii v Afrike a Indonézii. Každá táto oblasť produkuje teakové drevo rôznej kvality, všetko záleží na danom prostredí, na pestovaní a dlažbe. Teak zároveň patrí k veľmi pevným druhom drevín, ktoré odolávajú počasiu, drevokazným hubám či škodcom. Prírodné solitéry zastupujú jednak konzoly v tvare, aký „nadizajnovala" sama príroda, alebo ako stolčeky, taburety, lampy či vázy. Ozaj skvostným kúskom je napríklad čínska úradnícka stolička, ktorej každá časť, či už opierka alebo noha, je umne vyrobená z jedného kusa dreva. Jej tvar je prispôsobený tak, aby na nej človek mohol sedieť vzpriamený.

 

modant 02 modant 03

 

modant 04

 

Náprotivkom k solitérom a pôvodným, starým kúskom sú moderné sedačky od firmy Böhm. „Náš koncept je vniesť do moderného, strohého a studeného interiéru trochu tepla a mäkkosti práve pôvodným nábytkom alebo drevenými solitérmi – teda spájať staré v kombinácii s novým a ukázať, že modernému interiéru možno dodať osobitého ducha, hoci aj jedným kúskom alebo pomocou starožitného akcentu," pokračuje Veronika Šinalová. Prírodné konzoly vznikajú zo zrezaného padnutého kmeňa, ktorý sa opracuje, ide teda o nábytok, ktorý je priateľský k životnému prostrediu, pretože uplatňuje recykláciu nevyužitých kusov dreva. V tomto prípade sa cení najmä veľkosť, ale aj tvar jednotlivých konzol. Raritné sú napríklad konzoly v tvare písmena C.

 

modant 05

 

modant 06

 

„Starožitný nábytok je reštaurovaný precízne a veľmi citlivo, aby sa zachovala jeho pôvodná krása," podotýka Veronika Šinalová. Najstarším kúskom v sortimente firmy je skrinka gunshu, pochádzajúca z konca 19. storočia. Pozornosť okolidúcich však na veľtrhu pútal aj veľký obraz, zložený z ôsmich dosák surového teaku s ručne vyrezávaným motívom draka a fénixa, symbolov jing a jang, ženskej a mužskej sily, usilujúcej sa o dosiahnutie harmónie. „V ponuke mávame aj menšie obrazy, tiež mandaly s kvetinovými motívmi," uzatvára Veronika Šinalová.

 

modant 07

 

modant 08

 

text a foto: Anna Salvová

 

 

Pin It