13.3.2015

 

 

Pripravili sme pre vás prehľad toho najlepšieho, čo ponúka aktuálna výstava Nábytok a bývanie 2015. Navštíviť ju môžete aj cez víkend!

 

Plynové kozuby na nerozoznanie od tých na drevo
Krása horiaceho a praskajúce dreva a príjemné teplo – na výstave Nábytok a bývanie sa predstavili aj výrobcovia kozubov. Jedným z nich bol aj výrobca exkluzívnych kozubov HT Design. Konateľka spoločnosti Marta Sulovcová nám predstavila nové typy kozubových vložiek zo sortimentu plynových vložiek. Vyznačujú sa nielen novou konštrukciou, ale aj zvýšením prepracovaním imitácie horiaceho dreva. Vierohodnosť ohňa je znásobená vďaka horáku, ktorý je rozvetvený do polienok, pričom predtým ich plameň len obopínal. Zákazníci, ktorí váhajú medzi kozubom na plynom a na drevom tak teraz majú o argument navyše. Plynové kozuby charakterizuje aj čistota, šetrenie času a nenáročná a pohodlná obsluha. Firme HT Design sa minulý rok podarilo získať dotáciu na podporu inovácií vo výrobe s podporou EÚ. Tá im umožnila zaviesť nové technológie a zvýšiť konkurencieschopnosť. V nadväznosti na to by sa firma chcela dostať ešte bližšie k zákazníkovi. Ako nás Marta Sulovcová informovala, už teraz rozmýšľajú o novom showroome.
Kde: hala M1, stánok č. 24

 

HT Design

 

HT Design 2

 

Koniec rezania dreva do kachiel?
Teplo z kachiel prichádza s viacerými inovatívnymi riešeniami. Spoločnosť Thorma predstavila novinku Levanto. Základ ohniska pochádza z krbovej vložky Landscape, tentoraz však v podobe voľne stojaceho krbového výrobku. Ten horí na pevné palivo a má výkon 15,5 kW. Do krbu je možné vložiť aj veľké polmetrové polená. V rámci softvéru krbových kachiel spoločnosť predstavila 7 kW krbové kachle Toledo s automatickým uzatváraním dvierok. Ich ďalšou zaujímavosťou je, že namiesto skla sú vybavené priehľadnou keramikou. V súčastnosti Thorma vyvíja nový výrobok na pelety, ktorý ponesie názov Palermo, Výhodou je, že bude nezávislý na elektrickej energii, pretože si ju bude vyrábať. Jeho funkčnosť bude riešená na princípe termočlánkov; prostredníctvom nabíjania nabíjania akumulátorov, ktoré budú súčasťou výrobku.
Kde: vonkajšia plocha, stánok č. M2

 

throma1

 

 

throma2

 

Objavte výhody akumulácie
Firma Romotop vyzdvihla najmä možnosti akumulácie tepla v priestore. Vďaka akumulačným prvkom dokážu kozubové piecky s jedným 1,5-kilogramovým polenom nahromadiť až 80 kg akumulačnej hmoty, ktorá ďalších osem hodín nepretržite odovzdáva teplo do priestoru. Od toho sa odráža aj rastúce zastúpenie kozubových piecok s naozaj nízkym výkonom (4 – 5 kW), ktoré sú ideálne do nízkoenergetických domov. Novinkou sú kozubové kachle EVORA, ako aj celá séria kozubových piecok s akumuláciou LUGO AKUM, ktoré sú vybavené centrálnym prívodom externého vzduchu. Interným akumulačným výmenníkom (s hmotnosťou 90 kg) môžu byť vybavené aj kachle MALAGA N 03 s pôsobivým celokeramickým obkladom. V prípade ich zapojenia do teplovodnej vykurovacej sústavy dokážu fungovať aj ako primárny zdroj tepla.
Kde: hala M1, stánok č. 9

 

romotop1

 

romotop2

 

romotop3

 

Inovácie osvedčených modelov
V expozícii spoločnosti CHOVA – Miroslav Ligas sme si pozreli novú dizajnovú úpravu najžiadanejšieho modelu kachlí Eco 10 od firmy Castelmonte (najnovšie vo výhradnom zastúpení firmou CHOVA nielen pre Slovensko, ale aj Českú republiku), ako aj kachle osvedčeného modelu Helios s výkonom 11,5 kW, ktoré boli donedávna v ponuke iba s možnosťou spaľovania dreva, dnes sú však dostupné aj vo vyhotovení na pelety. K nováčikom rozsiahleho portfólia patrí aj nový sporák na drevo a pelety od spoločnosti Glover, ktorý má rozšírené možnosti variabilných doplnkov. V najžiadanejšom segmente nízkoenergetických riešení pribudol aj kotol na pelety Star 18 (výkon18 kW).
Kde: hala M1, stánok č. 2

 

chova1

 

chova2

 

Žiarivá inteligencia
Veľtrh doslova presvetľovala spoločnosť Benalex Plus, ktorá svoje portfólio zameriava na LED svietidlá. V súčastnosti je výhradným dovozcom svietidiel Dalen, tzv. inteligentných svietidiel, v ktorých sú zakomponované všetky tri farby svetla. Studené, neutrálne, alebo teplé svetlo je možné nastaviť prostredníctvom diaľkového ovládania, alebo mobilnej aplikácie. Toto stropné osvetlenie s výkonom 37-56 wattov nahradí aj 300 wattovú žiarovku, čím usporí nemálo energie. Benalex Plus rozšíril svoj sortiment aj o sadrové svietidlá, do ktorých sa komponujú LED žiarovky. V ich ponuke nechýbajú ani dizajnové vychytávky z fúkaného skla zhotovené na Slovensku.
Kde: hala M4, stánok č. 6

 

benalex2

 

benalex1

 

pripravili: Sláva Štefancová, Anna Salvová, Monika Domeniková
foto: redakcia

 

 

 

Pin It