28.6.2015

 

 

Ilse Crawford je ikona dizajnu, ktorej meno je však v našich končinách pomerne neznáme. Ako čestný hosť tohtoročného veľtrhu Stockholm Furniture Fair rozvírila diskusiu o dizajne prostredníctvom otázok, ktoré položila návštevníkom v rámci svojej oddychovo-meditatívnej expozície s titulom Question time.

 

studioilse 01 profil

 

„Chceme ľudí na jednej strane trošku zabrzdiť a na druhej strane povzbudiť k tomu, aby začali viac rozmýšľať o význame svojich zážitkov z veľtrhu, o všetkom, čo tu bolo vystavené. Lounge expozícia čiastočne pripomína atmosféru nášho vlastného štúdia v Bemondsey v južnom Londýne a dominuje jej veľká korková nástenka, na ktorú sme prišpendlili niekoľko otázok. Ľudia majú k dispozícii poznámkový blok, zvýrazňovače a lepky, môžu teda nad otázkami premýšľať a reagovať na ne," povedala o svojom zámere samotná Ilse Crawford.

 

studioilse 02

 

studioilse 03


Táto rodená Londýnčanka začala svoju kariéru ako novinárka. Vo veku 27 rokov dostala šancu stáť pri prvých vydaniach britského vydania magazínu ELLE Decoration, o desať rokov neskôr zamierila do New Yorku, kde sa stala viceprezidentkou interiérovej divízie módneho domu Donna Karan Home. V roku 2001 sa vrátila do Londýna, kde založila vlastné dizajnové štúdio Studioilse Creative Direction and Design.

 

studioilse_works_01.jpg studioilse_works_02.jpg studioilse_works_03.jpg studioilse_works_04.jpg studioilse_works_05.jpg studioilse_works_06.jpg studioilse_works_07.jpg studioilse_works_08.jpg studioilse_works_09.jpg
Zľava doprava: 1, 2, 3, 4 reštaurácia Dudell´s Hong Kong; 5, 6, 7, 8 Hotel Ett Hem Štokholm, 9. stoličky High Back

 

Jej filozofiou je vytvárať prostredie, v ktorom sa ľudia cítia pohodlne – verejné priestory, v ktorých sa každý cíti ako doma, a domovy, v ktorých sa dobre býva a dávajú zmysel najmä ich majiteľom. Znamená to tiež navrhovať nábytok a doplnky, ktoré sa dokonale prispôsobujú svojim používateľom a prirodzene sledujú ich činnosti v bežnom živote.
Ako zakladateľka katedry Man and Wellbeing na Akadémii dizajnu v Eindhovene zároveň rozšírila svoje poslanie o výchovu novej generácie študentov, pre ktorých má byť podľa jej slov hlavnou prioritou otázka, ako a prečo by mala ich práca zlepšovať životy ľudí. Počas švédskeho veľtrhu zároveň priniesla retrospektívu svojich prác, ktoré realizovala v tejto krajine – napríklad koncept a interiérový dizajn reštaurácie Mathiasa Dahlgrena v štokholmskom Grand Hoteli, svietidlá pre Wästberg, ako aj korporátnu identitu a interiérový dizajn luxusného hotela Ett Hem v Štokholme.

 

pripravila: Anna Salvová
foto: archív Stockholm Furniture Fair

 

 

Pin It