Trendom v kvetinových aranžmánoch pre rok 2017 bude uvoľnenosť, objavovanie nových kombinácií rastlín a farieb. Kytice akoby tvorila sama príroda – les, lúky i vaše záhrady. Nové kvetinové trendy nás opäť viac priblížia k prírode.01 1893

Skúste skombinovať kalinu, tulipán, čemericu, iskerník, mimózu a kručinku a doplňte ich dvomi druhmi eukalyptu. Nezabudnite na konáriky kvitnúceho dulovca japonského.

V roku 2017 sa zas o čosi viac posunieme k prirodzenosti a jednoduchosti. Platí to aj vo svete kvetov a kvetinových aranžmánov. „S trendom návratu k prírode a prirodzenosti sa končí aj éra strojených kompozícií a geometricky presných upätých kytíc a konečne sa dostáva do popredia zeleň, ktorá vnáša do kvetinových aranžmánov pestrosť, uvoľnenosť a nové textúry,“ hovorí Lenka H. Vargová z Ateliéru Papaver. Dôraz sa kladie najmä na nové druhy zelene. V kvetinovej tvorbe sú doplnkom a zároveň, čo je ešte dôležitejšie, celý motív krásne spájajú. Ak sa však použijú nepremyslene, koncept sa nám rozpadne. Môžeme spomenúť napríklad Populus, ktorý vyniká sivozelenou alebo bordovou farbou listov, či Lysimachiu s o niečo užšími listami. Ich tvar a usporiadanie pôsobia nedbalo a jemne prevísajú. Sú ideálne na vytvorenie dojmu akoby rýchlo a náhodne uviazanej kytice, napriek tomu, že ide o výsledok premysleného zloženia rastlín.03 1894

Ruža nemusí vždy vynikať. V spojení s rovnocennými partnermi, akými sú parasca, imelovník, eukalyptus, populus, oliva, hlaváč a líčidlo, vytvoríte nezabudnuteľnú kyticu.

Dráma aj moment prekvapenia

Množstvo odtieňov farieb od šťavnato zelenej, cez karamelovú až po tmavú bordovú je zasa charakteristické pre Heucheru a dubové listy (Quercus). Tie často používame na vytvorenie farebného kontrastu. Dodajú farebnej škále drámu, moment prekvapenia.

Kvety od jari do jesene
Svet kvitnúcich rastlín na jar spestria jemné a krásne cibuľoviny korunkovky (Fritillaripa), biela parasca – veľmi jemný kvietok podobný baze (Ammi majus), hlaváč (Scabiosa) alebo veternica (Anemone) v rôznych farebných variáciách. Vo väzbách sa bude viac využívať aj čemerica (Helleborus). Plnokveté temne bordové pivonky (Paeonia) zažiaria koncom jari a začiatkom leta. V lete zaujme tvar a pastelová farebná škála kvetov lupínie (Lupinus), ktoré vytvárajú dojem elegantnej lúčnej kytice. Jeseň nás zaplaví množstvom plodov a druhov hortenzie (Hydrangea). Veľkokveté dálie (Dahlia) budú kraľovať neskorému leta a začiatku jesene. Strohosť bielych veterníc (Anemone) s ich bielymi lupeňmi a čiernym stredom, spolu s konárikmi brezy či smrekovca, budú krásnou zimnou kombináciou.07 1896

Príjemnú kombináciu predstavuje kvitnúca dália, ruža, leukadendrón a rôzne kultivary hlaváča, napríklad Blackberry a Black Beauty. Dotvoriť ju môžete populusom, kvitnúcou mrkvou a ozdobnou jabloňou.
Príroda v úlohe režiséra

Ani zloženie rastlín v aranžmánoch už nebudeme vyberať len tak zo zvyku, ale bude výsledkom premysleného konceptu. Čo sa tvaru týka, všetko akoby si riadila príroda sama. Obávať sa neusporiadanosti je zbytočné. Naopak, malé nedokonalosti budú pridanou hodnotou aranžmánov. Nepravidelné tvary kytíc zostávajú kompozične stále vyvážené, sem-tam bude niečo prevísať, inde zasa vytŕčať, a tak je to správne. Tento trend sa nevyhne ani svadobným aranžmánom. Najvýraznejšia zmena však bude vo farebnosti a v rastlinnom sortimente. Cieľom je, aby svadobné kytice v roku 2017 neboli obmedzené len na...(Celý článok si môžete prečítať v aktuálnom vydaní časopisu Stavebníctvo a Bývanie)

text: Andrea Gregorová
foto: Ateliér Papaver

 





 



 

Pin It