Severania sú majstrami minimalizmu. Naučte sa s nami 10 kľúčových trikov, ktoré jednoducho premenia interiér na váš vlastný kúsok Škandinávie.

Medené doplnky
Škandinávsky dizajn je charakteristický svojou jednoduchosťou, ktorá niekedy vyúsťuje až do chladnej atmosféry. Aby sa jej však vyhli, do interiéru dokážu zakomponovať medené prvky vo forme lámp, svietnikov či foto rámčekov, ktoré priestoru dodajú potrebnú dávku tepla.

1

Skladacie kreslá
Skladacie kreslá či stoličky prezentujú návrat k jednoduchosti s moderným duchom. Svetlé drevo v kombinácii s kožušinami pôsobí síce rustikálne, no dokonale oživí každý jednoduchý interiér.

2

 

Modré akcenty
Škandinávsky dizajn často využíva modrú farbu v kombinácii s bielou a čiernou. Vďaka nej sa stáva interiér hravejším a prívetivejším.

3

 

Kaktusy
Aj keď sú severské interiéry chudobné na rastliny, nejaký ten živý prvok s aim podarilo do dizajnu efektne zapojiť. Kaktusy sú aktuálne horúcim interiérovým hitom.

4

 

Grafické elementy
Vysoko grafické prvky ako kalendáre či obrusy podčiarkujú severskú priamočiarosť.

5

 

Sivé steny
Škandinávci sa oslavujú návrat k svým stenám, ktoré sú akýmsi pomyselným prechodom na farebnej palate medzi čiernou a bielou. Sivá je ideálnym spestrením, no pritom sa nevyniká z monochromatickosti interiéru.

6

 

Monochromatické umenie
Čistota interiéru, ktorá je pre Škndinávcov typická sa dá dokonale vyzdvihnúť umiestnením monochromatických umeleckých diel, či už fotografií alebo obrazov.

7

 

Čierno-biele prúžky
Jednoduchosť nikdy nevyjde z módy. Práve preto oslavujú čierno-biele prúžky svoj návrat aj v interiérovom dizajne. Nahraďte nimi komplikovanejšie potlače, ktorými ste doteraz dekorovali svoj interiér.

9

 

Stany
Ktoré dieťa by nechcelo zaspávať vo svojom vlastnom stane? Severania však aj pri tom ostali verní svojej estetike a vytvorili takýto nadčasový dizajn postele.

10

 

Hra so svetlom
Severania sa zahrávajú s svetlom. Robia to prostredníctvom tzv. roštových stropov, ktorých konštrukcia necháva preniknúť prírodné svetlo priamo do interiéru, prípadne využíva umeleé osvetlenie, ktoré vytvára rovnaký efekt.

8

Foto: Susanna Vento, Nina Holst, Patrik Rastenberg, Alvhem, Nordic Leaves, Sara Danielsson, Boligliv.dk, Alexander White, Julie Hole

Pin It