15. 8. 2017

Desať rokov nebol využívaný veľkorysý obytný priestor v centre Bratislavy. Plochu veľkú 232 m2 premenili architekti na apartmán tak, že nezostal kameň na kameni. Len plánovanie a proces získavania stavebného povolenia trval asi osem mesiacov. Ďalších desať mesiacov zabrala samotná prestavba bytu.

4642

Iba obvodové múry zostali z pôvodného bytu v bratislavskom Starom Meste. Všetko ostatné prešlo radikálnou premenou. Architekti Miroslav Frecer, Zuzana Prutkayová Jankovichová a Andrej Maciak priniesli do priestoru novú dispozíciu, osobitý dizajn, útulnú farebnosť a najmodernejšie technológie.

Veľkorysú výmeru bytu rozdeľovalo podľa autorov návrhu zbytočne veľa priečok. Výsledný projekt ovplyvnil aj malý počet okien rôznych tvarov, čo výrazne obmedzovalo riešenie dispozície bytu. Z priestoru zmizli pôvodné priečky, vymenili sa podlahy, aj technická infraštruktúra. Výsledkom premeny bytu je veľký spoločenský priestor, dve spálne a dve kúpeľne, samostatný šatník, hospodársko-technická miestnosť a sklad ako náhrada pivnice.

„Základnou požiadavkou pri usporiadaní priestoru bolo nerozdeľovať ho fixnými deliacimi konštrukciami. Priečky a vstavaný nábytok boli navrhnuté tak, aby vytvárali v priestore zaujímavé priehľady. Pre dokonalú plynulosť spoločenského priestoru z jednej funkčné zóny do druhej, bol využitý motív obliny. Oblé steny dodávajú priestoru aj istú prívetivosť. Podobným spôsobom bola navrhnutá aj oblá dyhovaná knižnica, ktorá oddeľuje prechodovú zónu od spoločenskej a zároveň sa ňou čiastočne ohraničuje priestor pre klubové sedenie. Oblúkový tvar dostala aj stena šatne na protiľahlej strane alebo kuchynský ostrov, ktorý oddeľuje pracovnú plochu kuchyne od ostatného spoločenského priestoru,“ predstavili architekti z Palisády ateliér svoju realizáciu pri nominácii na československú cenu „Interier roku 2016“.

4641

4639

Spálňa, podobne ako spoločenská zóna, vychádza z otvorenej koncepcie. Kúpeľňa a šatňa sú od spálne oddelené len presklenou stenou s posuvnými dverami. Vďaka tomu je priestor dostatočne presvetlený a nepôsobí stiesnene. Zjednocujúcim motívom bytu sú výrazné drevené podlahy. Dubové parkety vyrobili na mieru v Taliansku.

Farebnú pestrosť prispôsobili autori zámeru majiteľa bytu vytvoriť farebný a zároveň útulný domov. „Na dominantných plochách sa preto striedajú pokojnejšie farebné tóny hnedej, béžovej, cappucino a maslovo bielej, ale na solitérnych prvkoch je farebnosť výraznejšia, je možné vidieť farby ako žltú, tmavo modrú alebo tyrkysovú. Farebná škála sa odráža aj pri výbere kamenných obkladov, ktoré dodávajú priestoru eleganciu. V spoločenských priestoroch je to modrá brazílska žula, v kúpeľniach okrový mramor a v kuchyni umelý kameň s motívom bieleho mramoru. Dôležitú úlohu pri celkovom vzhľade všetkých miestností zohrali tiež textilné závesy v pokojných, jemne zemitých tónoch.“

4638

4644

Počas rekonštrukcie došlo ku kompletnej výmene elektroinštalácie, vykurovacích telies, pribudla vzduchotechnika. Okrem klimatizácie bol inštalovaný rozvod núteného vetrania so zapojením rekuperácie, súbežne sa riešilo stropné osvetlenie a umiestnenie reproduktorov. Atmosféru v celom byte navodzujú stropné, závesné a nástenné svietidlá aj osvetlenie inštalované v šatniach a kuchynskej linke. Užívateľský komfort zvyšuje aj možnosť vytvárať rôzne svetelné scény podľa aktuálnej nálady.

4646

4645

4640

4647

4648

4650

4649

4651

4652

4655

text: bk
foto: zdroj Interier roku/PALISÁDY ATELIÉR