3. 9. 2017

Tráviť voľno na dosah jazera v borovicovom lese a navyše v chate, ktorá ponúka všetok komfort a pohodlie s výhľadom na hladinu vodnej plochy je snom hádam každého. V jednom z najvyhľadávanejších stredísk na sever Čiech pri Máchovom jazere vybudovali na mieste pôvodnej chatky atraktívny priestor pre celoročnú rekreáciu a jachting v maximálnom spojení s jazerom. Chatka je strohá, minimalisticky zariadená, ale maximálne funkčná.

59 chata u jezera 4

Drevená chata so strechou s jednostranným sklonom je s vodnou plochou prepojená s mólom. Intimitu a súkromie zabezpečujú jej obyvateľom vysoké stromy. Exteriér budovy navrhli tvorcovia zo štádia FAM Architekti tak, aby rešpektoval krajinu. Steny pokrýva drevený obklad s vertikálne položenými drevenými lištami. Do interiéru chaty sa vstupuje cez obrovské posuvné okno v prednej strane objektu. Kvôli bezpečnosti sú okná zabezpečené posuvnými, alebo pevnými okenicami, ktoré sú pokryté rovnakými latkami, ako plášť budovy.

Interiér je navrhnutý ako jednoduchý obytný priestor s otvoreným podkrovím. Na zemi je betónová podlaha, na stenách drevený obklad. Kovový rebrík vedie na spaciu plošinu umiestnenú nad maličkou, ale plne funkčnou kúpeľňou a neveľkou kuchyňou. Poriadok zabezpečuje hlboká skriňa v hlavnej stene, v ktorej je umiestnený aj krb.

59 chata u jezera

59 chata u jezera 1

59 chata u jezera 2

59 chata u jezera 3

59 chata u jezera 5

59 chata u jezera 6

59 chata u jezera 7

59 chata u jezera 8

59 chata u jezera 9

59 chata u jezera 10

59 chata u jezera 11

59 chata u jezera 12

59 chata u jezera 13

59 chata u jezera 14 

text: bk

foto: Tomáš Balej

Pin It