Neustála výstavba a development najmä v svetových metropolách ako Tokio, zapríčiňuje nedostatok priestoru na bývanie. Práve preto sa tamojší architekti uchyľujú k trendu, ktorý už dostal pomenovanie- microliving.

 

1

 

Jeden z najnznámejších japonských architektov- Yasuhiro Yamashita má na svedomí viac ako 200 projektov v Tokiu. Medzi jeho najpopulárnejšie však patrí koncept mikro domu, ktorý využíva udržateľné materiály a maximalizuje úžitkovú plochu domu. Podľa portálu architecturaldigest.com, architect zaznamenáva stúpajúcu tendenciu v popularite v tomto štýle bývania. Jedným z najdôležitejších elementov, ktoré to majú na svedomí je však udržateľnosť. Pri výstvabe mikro domov totiž využíva technologicky inovovaný betón, ktorý namiesto vysokého podielu piesku využíva sopečný popol, ktorého je v Japonsku vysoké množstvo. Tento nový materiál sa nazýva shirasu a s časom sa stáva odolnejším a pevnejším. Podobná technológia bola využívaná už v starovekom Ríme, pomocou ktorej bol vybudovaný aj Panteón.

 

2

 

Filozofia udržateľnosti však pokračuje v spolupráci s enviromentálnymi inžiniermi. Spoločne dokázali vytvoriť termálny cirkulačný systém, ktorý efektívne kontroluje a udržiava teplotu.

Vďaka svojej vizuálnej stránke je možné využívať tento materiál v exteriéri aj interiéri. Yamashita sa teda vôbec nebráni priznaným betónovým stenám v interiéri, ktoré dopĺňa teplejšími farbami ako napríklad červenou. Pri podlahovej výmere 215 m2 je však nevyhnutné obmedziť farebnosť interiéru na minimum, vzhľadom na to, že široká paleta farieb môže spôsobiť stiesnenosť priestoru. S použitým 2 až 3 dominantných farieb naopak vytvoríte vzdušnosť.

 

3

 

Dôležitým elementom pri vytváraní mikro domov je otvorenosť podlaží, ktorá je vytvorená schodiskom. Opticky nielen prepája poschodia, ale aj presvetľuje priestor.

 

4

Foto: Photo: Courtesy of Daimler AG / Teymur Madjderey,Jeremie Souteyrat, Toshihiro Sobajima

Pin It