18. 12. 2017

Odráža ducha vidieckeho obydlia. Kombinuje súčasné a pôvodne materiály. V zrekonštruovanom dome je pre majiteľov zásadný kontakt s okolitou šumavskou prírodou, ale aj dostatok súkromia a komfortné zázemie pre trávenie času v širšom rodinnom kruhu.

5619

V 19. storočí postavili v Jelenskom údolí tri desiatky domov, ktoré slúžili ako zázemie pre rodiny drevárov. Rekonštruovaný objekt bol pôvodne hospodárskou budovou. Majitelia kúpili nehnuteľnosť v čase, keď už mala za sebou niekoľko necitlivých rekonštrukcií a bola v úplne nevyhovujúcom technickom stave. Z pôvodnej stavby sa zachovali iba obvodové steny.

Obytná časť domu je na troch podlažiach a má asi 250 metrov štvorcových. Architekti navrhli „očistenie“ vnútornej dispozície, čo umožnilo vytvorenie veľkorysejšej obývacej časti. Dôraz bol kladený na výhľady do okolitej krajiny a na prepojenie s exteriérom.

Interiér atmosférou pripomína vidiecky historický objekt. Nové okná so zníženými okennými parapetmi dostatočne presvetľujú miestnosti a umožňujú väčší kontakt s vonkajším terénom. Zachované zostali všetky pôvodné a ešte funkčné prvky.

5624

V prízemí a v suteréne je použitá sivo-čierna kamenná dlažba. V spálňach sú palubovky. Dvere a väčšina atypického nábytku je z dubového masívu. V centrálnej miestnosti je navrhnutý priehľadový krb obložený antracitovými kachličkami s cibuľovým reliéfom.

Kúpeľne sú zariadené konzervatívne s odkazom na historizujúce štýl. Tvorcovia navrhli murovaný sprchovací kút, osovo umiestnenú vaňu s výhľadom do krajiny a atypické umývadlové pulty s kamennou doskou. V suteréne sa nachádza sauna a ochladzovacia kaďa so sprchou. Vďaka okolitému svažitému terénu je aj v tejto časti domu možný výstup do okolitej krajiny. V okolí domu a na priedomí je použitá stará žulová dlažba.

5618

5622

5621

5623

5625

5626

5627

5628

5629

text: bk
foto: Interiér roka

Pin It