Premena chladného, neosobného apartmánu na teplý a prívetivý domov sa architektke Marii Speake podarilo vďaka retro inšpirácii a prírodným materiálom. Brutalistická architektúra 70.rokov sa stala dominantnou témou v historickej budovy v londýnskom kultúrnom komplexe Barbican.

 

1

 

Barbican je známa kultúrna destinácia, ktorá bola vybudovaná v 70.rokoch v štýle brutalizmu. Dnes sa považuje za historickú pamiatku a je centrom aplikovaného a hereckého umenia. Ak ste teda vlastníkom bytu v tomto komplexe, nebude to náhoda, buď vás priťahuje jeho architektúra alebo umelecká atmosféra, ktorá mu vládne. Práve preto sa aj tento byt nesie v netradičnom duchu a namiesto extrémneho modernizmu si jeho majitelia zvolili teplú spomienku na 70.roky.

Na jednej strane vás ochromí betónová, surová konštrukcia celého komplexu, ktorá vo vás nevyvoláva najpozitívnejšie asociácie, no na tej druhej vám pripomína estetickú surovosť. Toto všetko sa tu stretáva a vytvýra te najvyváženejší kontrast v spojení s netradičným výhľadom na mesto. Apartmán uviaznutý v betónovej džungli si preto pýtal poriadnu dávku prírodných a mäkkých materiálov, ktoré by spríjemnili inak chladné okolie.

Klienti sa preto rozhodli, že sa chcú zbaviť takmer všetkého, čo v interiéri bolo, až na pár kúskov umenia. Interiér sa začal zariaďovať okolo niekoľkých kúskov, ktoré spĺňali predstavu príjemného prostredia. Neskôr sa z toho vyvinul interiér plný lesklej, ohábanej dyhy, pruhovaných motívov v teplých tónoch, ktoré sú prítomné dokonca aj v kúpeľni. otvorené knižnice plné kníh opäť raz pripomínajú pôvodnú inšpiráciu, zatiaľ čo minimalistické biele steny a liate podlahy vyažujú retro atmosféru, ktorá tu vznikla.

 

Foto: archív architektky



Pin It