Frame design Ihosa Ghini di Snaidero

 

Kuchynský dizajn sa neustále vyvíja. Súčasný pohľad predstavuje kuchyňu ako multifunkčný priestor, ktorému sa prikladá dôležitosť ako nikdy predtým.

 

Čo musíte vedieť pred dizajnom kuchyne

Moderná kuchyňa už neslúži iba na varenie a umývanie riadu, ale rodina môže túto miestnosť vy užívať na spoločenskú zábavu, oddych, čítanie, domáce úlohy či sledovanie televízie. Je preto nevyhnutné, aby projekt interiéru detailne špecifikoval kuchyňu už vo fáze hrubej stavby. Poloha napájacích bodov, ovládačov a elektrických zásuviek, napájanie digestora a osvetlenie jednotlivých zón sú otázky, ktoré sa pri realizácií naliehavo dostavia. Typový a rozmerový výber spotrebičov je z pohľadu budúcej funkcie kuchyne prvoradý. Materiál a farebnosť spotrebičov sa určí v náväznosti na kuchynský dizajn. Zdolávať všetky výzvy pri riešení kuchyne bude efektívnejšie v spolupráci s interiérovým dizajnérom.

 

Cesar 22

 

Myslite na dizajn, potom na trendy

Samozrejme, pri návrhu modernej kuchyne sa oplatí poznať trendy a nové technológie. Hlavným určovateľom pri výbere kuchyne je však kuchynský dizajn v konkrétnom priestore. Funkčnosť, praktická súslednosť jednotlivých kuchynských zón, čisté línie, efektívne využitie denného svetla a príjemné materiály sú najdôležitejšie zásady kuchynského dizajnu, ktoré vplývajú na plnohodnotný účel novej kuchyne. Cez svoju vizuálnu formu sa prirodzene napája na ostatné miestnosti a vytvára tak zázemie pre rušnú prevádzku v domácnosti. Moderná kuchyňa sa zvyčajne vybavuje spotrebičmi od jedného výrobcu, kde je predpoklad výberu z jednej dizajnovej série, čo nemusí platiť pre spotrebiče, ktoré nie sú na pohľad viditeľné.

 

cucina Contempo 3 Snaidero

 

Inovatívne technológie tvoria trendy

Integrované spotrebiče v kuchynskej linke sú neodmysliteľnou súčasťou moderného a aktívneho životného štýlu. Ľudia sú zvyknutí používať dotykovú technológiu či pamäťové predvoľby v každodennom živote a tento trend sa objavuje už aj v kuchyni. Najväčšou výzvou pre výrobcov spotrebičov je začlenenie novej technológie do zariadení, čo pramení v dopyte po high-tech prístrojoch. Dynamický posun vo svete spotrebičov je cenová dostupnosť inovatívnych zariadení aj pre bežného spotrebiteľa. V kuchynskom dizajne tiež cítiť spojenie konzumného a aktívneho životného štýlu. Výber je aj tu veľký a náročný.

 

Valcucine

 

Prakticky a eklekticky

Plnohodnotná a funkčná kuchyňa musí byť udržateľná aspoň 10-15 rokov. Za najnovší trend sa považuje indukčné varenie, ktoré je rýchlejšie, má možnosť okamžitej regulácie teploty a je energeticky úspornejšie než tradičné na elektrickom sporáku. Do popredia sa dostáva i varenie parou, čo je rýchly a jednoduchý spôsob ako udržať dôležité živiny a výnimočné chute v jedle. Intuitívne dotykové panely sa stávajú súčasťou jednotlivých spotrebičov a výrobcovia sa snažia zakomponovať dizajn a štýl high-tech dômyselných prístrojov, ako je to pri dotykových telefónoch alebo tabletoch. Predné panely moderných spotrebičov sú vytvárané z bieleho skla, naopak čierne sklené panely s matným povrchom odolné voči otlačkom prstov sú dramatickým a luxusným dizajnovým prvkom kuchyne.

 

Cesar 3b

 

Nerezové spotrebiče na trhu stále dominujú a u klientov pretrvávajú na popularite. Dodávajú kuchyni profesionálny vzhľad, pocit čistoty a novoty. Z pohľadu ergonómie sú umývačky riadu, rúry, vinotéky či výrobníky ľadu zabudované vyššie od podlahy, čo zabezpečí pohodlný prístup a manipuláciu. Integrované spotrebiče aj voľne stojace modely sa vyrábajú už aj v nových, väčších moduloch, znižujú spotrebu energie a vody, a ponúkajú rôzne inovatívne funkcie pre jednoduchý a rýchly spôsob komunikácie. V modernej minimalistickej kuchyni sa môže prejavovať eklektický štýl v podobe voľne stojacej retro chladničky alebo malého domáceho spotrebiča či iných interiérových prvkov a doplnkov. Digestor okrem svojej primárnej funkcie dokáže dekorovať priestor svojim tvarom, detailami a materiálom. Rovnako môže pôsobiť ako nástenné sochárske dielo alebo luster nad centrálnym kuchynským ostrovom. V skutočnosti sú dnešné spotrebiče múdrejšie, rýchlejšie a efektívnejšie a držia krok s náročnými požiadavkami. 

 

Martina Uhrinova FOTO2

 

Interiérová dizajnérka Martina Uhrinová 

Zbierala skúsenosti a inšpiráciu počas práce v multikultúrnych prostrediach, ako je Austrália, Kuvajt, Spojené arabské emiráty a Čína. Zanietene sa venuje zavádzaniu dizajnového manažmentu pre firmy a vytváraniu priestorov, ktoré spĺňajú požiadavky na zdravie, bezpečnosť a blaho spoločnosti. V súčasnosti je zodpovedná za riadenie interiérových projektov na kľúč a art direction vlastnej interiérovej značky. Je zakladajúcim členom Slovenskej asociácie interiérových dizajnérov.

 

Celý článok si môžete prečítať v májovo-júnovom vydaní časopisu Stavebníctvo a Bývanie. 

 

text: Martina Uhrinová
foto: archív firiem
upr.: fl 

Pin It