16.7.2015

 

 

ptacek mala kupelna 01Plánujete prestavbu kúpeľne, ale vaše priestory nie sú príliš veľkorysé? Obávate sa, že bude kúpeľňa pôsobiť neusporiadane a nebude sa v nej dať hýbať? Poradíme vám, ako podobný problém vyriešiť, ušetriť priestor a vytvoriť takú kúpeľňu, ktorá bude aj v menšom priestore modernou oázou relaxu.

 

„Prvým dôležitým prvkom, ktorý dokáže kúpeľňu aspoň opticky zväčšiť, je výber farieb. Tu platí klasické pravidlo, že tmavšie farby robia interiér stiesnenejším, zatiaľ čo svetlejšie farby dodajú priestoru vzdušnosť. Vyberajte teda kúpeľňový nábytok, ale aj obklady a dlažbu vo svetlejších tónoch," uvádza Ivana Nová zo spoločnosti KÚPEĽNE Ptáček. Zároveň upozorňuje, že malý priestor doslova ožije s dostatkom svetla. „Je dôležité, aby bola kúpeľňa čo najviac osvetlená. Vedľa štandardného stropného svetla je preto vhodné uvažovať aj o podsvietení zrkadiel a samotných skriniek. Z hľadiska úspor je azda najvhodnejším riešením halogénové osvetlenie," vysvetľuje Ivana Nová.

 

Nepodceňujte obklad
Interiér možno opticky rozšíriť aj vhodne zvolenými obkladmi, ideálne je vybrať svetlé tóny vo formáte do 30x60, 50x20 alebo 30x30 cm. „Čo sa týka vzorov, odporúčam sviežu kombináciu mozaiky, napríklad za umývadlom, vaňou alebo sprchovým kútom, s dlaždicami väčších formátov vo zvyšku kúpeľne," hovorí dizajnérka. Malej kúpeľni pristanú aj lesklé povrchové úpravy nábytku, umiestnenie správnej kombinácie zrkadiel, ale aj použitie transparentného skla. „Transparentné sklo sprchovacieho kúta alebo zásteny urobí výbornú službu, celý interiér prepojí, vďaka čomu bude pôsobiť veľmi celistvo."

 

ptacek mala kupelna 02Praktické inovatívne riešenia
Čo sa týka samotného vybavenia kúpeľne, určite oceníte výrobky v štýle „dva v jednom". „Samozrejmosťou by mala byť polička s úložným priestorom. Hitom úsporných riešení je toaleta so zabudovaným bidetom, vaňa so sprchovacím kútom alebo práčka v kombinácii so sušičkou," vymenúva možnosti Ivana Nová. Zároveň však odporúča nájsť miesto pre práčku v inej miestnosti tak, aby sa interiér zbytočne nenarúšal.
Ďalším z tipov je využitie kúpeľňového nábytku s menšími hĺbkami. Podľa dizajnérky je tento spôsob riešením, ako zväčšiť obytný priestor kúpeľne a zároveň tým neprísť o možnosti úložnej kapacity. „Na trhu je veľa firiem, ktoré už podobný druh vybavenia vyrábajú," uvádza špecialistka. Ako dodáva, okrem nábytku je výborným riešením aj skrátené WC, ktoré je oproti štandardným toaletám o niečo kratšie, čo však neuberá na jeho funkčnosti ani komforte, ale dokáže do interiéru pridať potrebné centimetre. Pomôžu vám aj zvýšené kúpeľňové skrinky, ktoré ponúkajú úložný priestor vo vyšších miestach, takže v priestore neprekážajú.

 

Vaňu alebo sprchu?
Ak nie je dostatok miesta pre oboje, existuje niekoľko možností, ako tento problém vyriešiť. Nemusíte sa ani hneď vzdávať relaxu v kúpeli. Ivana Nová radí vybrať modernú vaňu so sprchovou zástenou alebo vaňu menších rozmerov. Existujú aj tzv. excentrické vane, ktoré šetria priestor, ale zároveň dodávajú potrebné pohodlie. „V prípade, že si vyberiete sprchovací kút, je ideálnym riešením bezbariérový typ so sprchovými žliabkami, ktorý by mal byť široký aspoň 90 cm, aby bolo sprchovanie komfortné.

 

zdroj: kupelne-ptacek.sk , Vybero.cz

 

 

Pin It