15. 8. 2016

Volať alebo nevolať inštalatéra pri inštalácii novej automatickej práčky? Dnes sú práčky skonštruované tak, že bez väčších ťažkostí si ju môže napojiť aj úplný amatér. Na pamäti však treba mať niekoľko faktov. Vedeli ste, že pre správny chod práčky je potrebný dostatočný tlak vody? Alebo že elektronika práčky sa nemá v láske s predlžovačkou?

Zvážte vhodné miesto

V prvom rade vyberte vhodné miesto. Práčku rozhodne neinštalujte v miestnosti, kde hrozí pokles teploty pod 0 °C, napríklad v nevykurovanej garáži alebo komore. Zamrznutie vody v práčke totiž môže spôsobiť jej poškodenie. Práčku postavte na rovnú a pevnú podlahu najlepšie s betónovým podkladom. Jej povrch musí byť suchý a čistý, aby sa zabránilo pošmyknutiu. Nezabudnite očistiť aj nastaviteľné nožičky. Výrobcovia vždy žiadajú, aby práčka stála v úplne vodorovnej polohe. Tú dosiahnete postupným otáčaním nastaviteľných nožičiek spotrebiča, vyrovnanie priebežne kontrolujte vodováhou. Po nastavení nožičiek pevne dotiahnite matice. Nesprávne nastavenie nožičiek sa prejavuje nežiaducimi vibráciami, pohybom pračky či príliš hlasnou prevádzkou. Venujte im preto náležitú pozornosť.

Pred inštaláciou

Skôr než začnete s pripojovaním práčky k prívodu a odtoku vody a napájacej sieti, mala by mať izbovú teplotu. Takže pokiaľ vám ju práve priviezli z obchodu, počkajte s inštaláciou aspoň dve hodiny. Zásadnou podmienkou pre optimálnu prevádzku práčky je dostatočný vstupný tlak vody – mal by sa pohybovať v rozmedzí 0,05 až 0,8 MPa. Pod akým tlakom prúdi voda u vás, zistíte celkom jednoducho. Minimálny tlak vody je možné určiť tak, že odmeriate množstvo vytekajúcej vody. V priebehu 15 sekúnd musia z naplno otvoreného kohútika vytiecť tri litre vody.

gorenje II

Najskôr voda

Samotné pripojenie prívodu vody sa riadi výbavou konkrétneho modelu práčky – pokiaľ má nielen štandardné pripojenie na studenú vodu, ale tiež na teplú, pripojte hadicu s modrou značkou k prívodu studenej vody a hadicu s červenou značkou na prívod teplej vody. Prívodovú hadicu poriadne dotiahnite rukou tak, aby voda odnikiaľ neunikala a nedochádzalo k presakovaniu. Kliešte, kľúče alebo podobné nástroje by mohli poškodiť závity matice. 

Odtokovú hadicu môžete pripojiť niekoľkými spôsobmi. Pokiaľ ju odvediete do umývadla alebo do vane, dobre ju upevnite k otvoru držiaka kolena, aby nevykĺzla na podlahu. A pozor, koniec odtokovej hadice nikdy neponárajte do vypustenej vody! Ďalšou možnosťou je pripojenie hadice priamo k odtoku z umývadla alebo k odtoku v stene (priemer minimálne 4 cm) so sifónom, ktorý ale musí byť nainštalovaný tak, aby ho bolo možné čistiť. Koniec odtokovej hadice je potrebné umiestiť minimálne 60 centimetrov a maximálne 100 centimetrov nad úroveň podlahy.

S elektrinou citlivo

Nakoniec ostáva už len zapojiť práčku do elektriny. Urobte to priamo privádzacou šnúrou, bez použitia predlžovačky, pretože inak hrozí nebezpečenstvo prehriatia a požiaru. Konkrétne napätie a ďalšie informácie bývajú uvedené na výkonnostnom štítku umiestnenom pod rámom dvierok. Aby nebol spotrebič poškodený nadmerným napätím siete, napríklad pri zásahu bleskom, je dobré používať ochranu proti prepätiu triedy I. Spotrebič nikdy nezapájajte do zásuvky určenej pre elektrický holiaci strojček alebo fén.

A ešte jedna rada na záver. Pokiaľ je práčka vybavená samočistiacim programom, oplatí sa ho použiť ešte pred prvým praním, aby sa z bubna odstránili prípadné nečistoty.

zdroj: Gorenje Slovakia

Pin It