24.7.2014

 

nanotrade 00 profilNanotechnológie prenikajú do nášho života čoraz viac. O ich využití (nielen) v interiérovom dizajne nám porozprával Marek Reviľák, CEO firmy Nanotrade SK.

 

Mnohým z nás sa nanotechnológie spájajú v súvislosti s impregnáciou kožených materiálov...
Vďaka nanočasticiam niektorých prvkov, napríklad striebra alebo kremíka, ktoré sú na úrovni veľkosti atómov, môžeme dosiahnuť neporovnateľne lepšie výsledky ako pri bežne používaných veľkostiach týchto prvkov. Tak napríklad kremík používame v impregnačných sprejoch na kožu, textil alebo betón či dlaždice – neprepustí žiadnu vodu. Dokonca aj olej je odpudzovaný mimo povrchu, ktorý zostáva suchý a čistý. V prípade použitia nanočastíc striebra sú veľkou výhodou predovšetkým dlhodobé antibakteriálne a protiplesňové vlastnosti.

 

nanotrade 01

 

 

 

Aké vylepšené vlastnosti majú vďaka nanotechnológiám farby na stenu?
Farby s obsahom nanočastíc striebra ako napríklad farba Bioni Nature dokážu likvidovať plesne a baktérie. Preto sa používajú aj v zdravotníctve alebo v potravinárstve, keďže likvidujú až 99,999 percent, resp. 100 percent baktérií, Uplatnia sa rovnako aj v domácnosti, kde sú veľmi vhodné pre alergikov. Majú schopnosť doslova prečistiť vzduch v miestnosti. Dokážu likvidovať všetky druhy plesne bez toho, aby farba okrem týchto nanočastíc obsahovala aj fungicídy alebo rozpúšťadlá. Majú mimoriadne dlhodobú protiplesňovú účinnosť a likvidujú plesne alebo baktérie bezprostredne pri ich kontakte s natretou stenou. V porovnaní s konvenčnými nátermi poskytujú niekoľkoročnú ochranu pred vznikom plesní alebo baktérií.

 

nanotrade 02

 

Kde všade sa dajú ochranné nátery na princípe nanotechnológie použiť?
Dnes už prakticky všade. Ide skôr o to, aký prvok daný náter obsahuje. Ak je to striebro, tak sa dajú použiť všade tam, kde je častý alebo predpokladaný výskyt plesní, baktérií, zvýšenej vlhkosti, prípadne, kde sa požaduje zdravá klíma alebo čistota vnútorného ovzdušia, teda aj v domácnosti. Najčastejšie je to v kuchyniach, detských izbách a spálňach. Ale aj na fasády a strechy, keďže silno odpudzujú vodu a bránia usádzaniu machov a rias.

 

text: Sláva Štefancová
foto: Nanotrade SK a archív redakcie

 

 

Pin It