29.6.2016

Korok je 100-percentný ekologický, prírodný materiál, ktorý neobsahuje žiadne škodlivé zložky. Pomenovaním korok označujeme kôru z duba korkového, ktorý rastie hlavne v oblasti Stredomoria. Aby sa kôra odstránila, nie je potrebné strom zrezať a ani nijak inak znehodnotiť. Korok je veľmi teplý, príjemný pri chôdzi, antistatický, antibakteriálny a odolný voči hmyzu. Tým je vhodný do každého domu či pracovného priestoru.

alpod korok moderna podlaha 01

Čoraz väčšia dôležitosť prírodných a obnoviteľných materiálov, široká paleta vzoriek, textúr, farieb a využitia, zaujali architektov aj dizajnérov, ktorí chcú poskytnúť jedinečné riešenia s pridanou hodnotou vo svojich projektoch. Korok má osobité vlastnosti, ktoré ho zaraďujú medzi výborné materiály využiteľné v stavebníctve a dekorácii priestoru.

alpod korok moderna podlaha 02Korok je pohodlie
Spoločnosť Wicanders rokmi vyvinula podlahové krytiny a obkladové panely špičkových vlastností vďaka inovatívnej technológii korku Corktech. Využitím jedinečných konštrukčných vlastností, ktoré spájajú špičkovú technológiu s prírodnými krásami korku, bol dosiahnutý vyšší štandard v segmente podlahových krytín, čo vytvorilo súzvuk krásy, pohodlia a odolnosti. Podlahy Wicanders sú dostupné v rôznych dekoračných materiáloch, ktoré sú na povrchu chránené odolnou vrchnou vrstvou. Jedinečnosť podláh sa dosiahla použitím vrstiev korku vysokej kvality, ktoré dávajú podlahe výrazné pohodlie, znižujú hlučnosť a dávajú teplo. Integrovaná spodná vrstva korku zvýrazňuje vlastnosti tepelnej a zvukovej izolácie, čo dodatočne zabezpečuje tiché prostredie a značnú úsporu energie.

Viac ticha
Korok je učinný prírodný absorbér zvuku, schopný redukovať zvukové vlny nielen v miestnosti (pri chôdzi), ale aj medzi podlahou a priestorom, ktorý sa nachádza pod ňou (napríklad zvuk nárazu). Vďaka tomu je vďačným materiálom v obytných aj obchodných priestoroch. Podľa testov je možné preukázať, že pri použití korkovej podlahy došlo k zníženiu kročajového hluku až o 53 % v porovnaní s laminátovou podlahou.

alpod korok moderna podlaha 03

Viac tepla
Z dôvodu prírodných izolačných vlastností korku sú podlahové krytiny Wicanders príjemné na dotyk i v prípade, že chodíte naboso a ponúkajú optimálnu podlahovú teplotu v priebehu celého roka. V porovnaní s drevenou a vinylovou podlahou či keramickou dlažbou, sa korok ukázal ako najlepšie riešenie teplotného komfortu.

alpod korok moderna podlaha 04

Väčšia odolnosť voči nárazom
Korková podlaha sa ľahko prispôsobuje tlaku a nestráca na elasticite, vracia sa do pôvodného tvaru bez následkov. Ukázalo sa, že podlahy Wicanders dosahujú najlepšie výsledky pri testoch odolnosti voči nárazom. V prípade, že nejaký predmet spadne na korkovú alebo na laminátovú podlahu, výsledkom je lepšia absorbcia nárazu pri korkovej podlahe a zároveň neprichádza ani k poškodeniu ochrannej vrstvy. Preto je korková podlaha dlhoveká.

text a foto: ALPOD Slovakia

 

 

Pin It