velke sklenne tabule

 

S rozvíjajúcimi sa stavebnými technológiami sa rozširujú aj možnosti architektonických a dizajnových návrhov. V moderných stavbách sú často využívané francúzske okná, trojuholníkové vo vikieroch, dokonca okrúhle alebo iné extravagantné riešenia.

Nezabúdajte však aj na účel. Značnú časť našich klientov tvorí skupina s atypickými oknami, ktorí doslova prišli riešiť problém. Riešenia na atypické okná sú zväčša finančne náročnejšie a často krát málo praktické pri dlhodobom používaní.

A ako to vyriešiť? Tvar a veľkosť okien už nezmeníme, ale pomôžu práve správne technické riešenia závesov a záclon alebo rímskych roliet a kvalitné garniže a mechanizmy na okenné dekorácie.

 

Potrebujete garnižovú tyč na okno široké 5 m?

Už častejšie sa stretávame s veľkými okennými tabuľami v interiéroch, kde si žiada dizajn garnižovú tyč. Štýl a doplnky v interiéri môžu byť práve tým rozhodujúcim prvkom, ku ktorým ladíme mechanizmy na okenné dekorácie.

Klasické garniže sa upevňujú pomocou stenových alebo stropných nosníkov, ktoré sú nepriechodné a znemožňujú posun dekorácií po celej dĺžke závesného systému.

V prípade, že hľadáte plne funkčné riešenie s klasickým dizajnom, odporúčame priechodné tyče. Ich profil obsahuje drážku, v ktorej sa háčiky s dekoráciou bezproblémovo pohybujú pozdĺž celého mechanizmu.

Profilované priechodné tyče sú vo farbách: matná čierna, lesklá čierna, matný chróm, zlatý antik, biela

 

kvalitnC priechodne

 

 

Jednoduchá manipulácia veľkých závesov a záclon

Najviac používaným závesným systémom je biely hliníkový koľajnicový profil montovaný do stropu (stropné nosníky).

Najmä pri väčších okenných dekoráciách, v hotelovom dekorovaní s odťahovaním až po okraje miestnosti oceníte jeho jednoduchú, ľahkú a tichú manipuláciu. Veľký rozdielom je typ použitých háčikov, na ktoré sa vešia dekorácia do koľajničky. Naklikávacie a uzatváracie háčiky šetria čas a energiu pri pravidelnom ošetrovaní textílií. Naklikávanie háčikov je možné kdekoľvek pozdĺž celého prierezu koľajnice (nielen na okraji ako v starších typoch koľajníc).

Napriek hliníkovému materiálu sú tieto mechanizmy pevné a udržia aj vyššiu hmotnosť zatemňujúcich závesov (black out alebo dim out závesy).
Koľajnice je možné montovať do stropu alebo do steny pomocou nosníkov (v tvare písmena L).

Možnosti farebného prevedenia: biela, strieborná, zlatá, hnedá lesklá a matná čierna.

 

kolajnica v stene

 

 

 

Motorické koľajnicové systémy

Motorické mechanizmy si začínajú získavať svojich priaznivcov v domácnostiach, apartmánových bytoch a firmách. Ide o výkonné mechanizmy na okenné dekorácie, ktoré je možné ovládať s ovládačom bez toho, aby ste museli vstať zo sedačky alebo z postele. Veľkou výhodou sú možnosti horizontálneho ohybu.

Povedzme si niečo o výhodách motorických mechanizmov:
- skvelý tip pri riešení na šikmé okná – zadržanie závesu alebo záclony v parkovacej polohe napriek šikmej polohe.
- komfort jednoduchej manipuláce veľkorozmerových závesov
- pomoc pre imobilných a ťažko mobilných klientov
- riešenie ťažko dostupných miest a priestory, kde sú vysoké stropy
- pomoc pri väčšom počte veľkých okien
- výkonný systém určený pre vyššiu záťaž

Výhodou väčšiny motorických mechanizmov je kompatibilita s mnohými systémami na automatické ovládanie budov.

 

 

Estetické a praktické koľajnice

Vyšším dizajnovým radom hliníkových koľajníc sú kolekcie s prekrytou pohľadovou časťou. Funkcia mechanizmov je rovnaká s klasickými hliníkovými koľajnicami, ale vďaka nej ukryjeme technickú časť uchytenia daného mechanizmu.

Široká farebná škála umožňuje vytvoriť vkusné ladenie aj k špecifickým prvkom v interiéri. Drobnou nevýhodou je masívnejší vzhľad oproti minimalistickým hliníkovým profilom.

 

esteticke profily mechanizmov

 

 

Hit posledných rokov – rímske rolety

Rímske rolety si kupujeme už s mechanizmom. Najčastejšie sa používa kazetový mechanizmus, kde sa v profile kazety nachádzajú valce, na ktoré sa pri vyťahovaní nakrúcajú šnúrky z rolety.

Existuje aj šnúrkový mechanizmus. Ide o nižšiu cenovú kategóriu a využívaná je hlavne pri záclonových roletách. Ak potrebujete vyriešiť tienenie strešných okien, pomôžu Vám aj rímske rolety. Mechanizmus je na ráme okna pripevnený pomocou dvoch bočných líšt a v nich sa tkanina posúva.

Dnes už na trhu nájdete systémy na rímske rolety ovládateľné aj pomocou diaľkového ovládania. A medzi novšie mechanizmy rímskych roliet patrí aj systém „TOP DOWN“, kedy je možné vyťahovať roletu aj z hora a aj z dola. V neposlednom rade vieme vyriešiť tienenie a dekorovanie okien vďaka možnostiam kombinovania viacerých mechanizmov na okná.

 

zaclonove rimske rolety

 

Vašu spokojnosť s celkovým používaním okennej dekorácie výrazne ovplyvňuje výber správneho závesného systému. Vďaka závesnému systému by sa mali Vaše záclony a závesy pohybovať ľahko, ticho a zabezpečiť pohodlné otváranie okien.

Ak hľadáte riešenia mechanizmov na okenné dekorácie, neváhajte nás kontaktovať. Už čoskoro otvárame naše Štúdio Ovitex v Poprade.

Pin It