Priznajme si, že horúce letné dni sú krásne, ale zároveň sú pre náš organizmus náročné. V práci nám energia počas teplých dní po obede rapídnejšie klesá a premýšľame ako sa čo najlepšie schladiť. Aj v domácnostiach premýšľame ako tieniť, aby sme sa mali kde skryť pred horúčavami. Tienenie v interiéri vyriešime aj vďaka kvalitným závesom a garnižiam.

 

zavesy v sikmine

 

Zatemňujúce závesy pomáhajú

Pokiaľ si to nevyskúšate, pravdepodobne ani neuveríte. Zatemňujúce závesy pomáhajú upraviť klímu v dome, či byte. Podstatné je vybrať správny materiál a funkčné garniže.
Aby zatemňujúce závesy splnili svoju funkciu, mali by zakrývať nielen okenný výrez, ale priestor okolo neho. Najvhodnejšie je závesy vyriešiť od stropu až po zem a po stranách mať navyše min. 30cm nariaseného materiálu. Vtedy je minimalizované prechádzanie svetla a aj tepla do izby.

 

zaves v kolajnici

 

Vďaka čiernej vrstve u blackoutových tkanín je zahrievanie priestorov menej intenzívnejšie a docielite takmer 100% zatienite interiéru.

Zatemňujúce závesy pomáhajú aj v detských izbách, kde ukladáte deti spať aj počas obeda. Vytvoríte im tak príjemnú atmosféru na oddych a relax.
Podstatná informácia pre vás je, že zatemnenie pri týchto materiáloch neovplyvňuje odtieň tkaniny. Čierny alebo svetložltý blackout záves vytvorí totožné podmienky v priestore.

 

zaves s kolieskami

 

Správne/kvalitné garniže k závesom

Aby tienenie vďaka závesom bolo pre nás čo najúčinnejšie, potrebujeme vyriešiť ich zavesenie na garniže.
Pár pravidiel, na ktoré by ste nemali zabúdať:

• závesy by mali byť ušité s výškou od stropu po zem (max. 1 cm nad podlahu)
• pri šikmých oknách uľahčujú manipuláciu závesov motorické mechanizmy na ovládanie
• závesy na kolieskach vešajte na kvalitné garniže, ktoré sa neohýbajú a zvládajú záťaž daného materiálu
• profili s prednou lištou, ktorá zakrýva mechanizmus, vytvárajú estetické riešenia garniží v interiéroch bytu, domu alebo v hoteloch
• tieniť môžete aj rímskymi roletami. Ide o profil kazetového mechanizmu, kedy je tkanina pripevnená suchým zipsom.

 

zatemnujuce zavesy

 

Jednoduchá obsluha aj pri veľkých oknách

Máte stavbu, kde svetlo prechádza cez veľké sklenené tabule? Ako riešite tienenie? Žalúziami alebo si neviete vôbec pomôcť a topíte sa počas horúcich dní aj doma? Ukončite toto trápenie a nechajte si vyriešiť tienenie okennými dekoráciami od profesionálov.

Klasické zatemňujúce závesy pôsobia nielen elegantne či luxusne, no v prvom rade plnia funkciu dokonalého tienenia.
Znižujú teplotu v izbách počas horúcich letných dní, pomáhajú vyriešiť odraz svetla z exteriéru na televíziu a dizajnovo ich zladíte s nábytkom a doplnkami.

Manipulácia je jednoduchá (odťahovanie a zaťahovanie) a závesy sa pri presúvaní vôbec nezadrhávajú. Ak máte záujem o vyšší luxus a nadštandard, siahnite po garnižiach, ktoré majú mechanizmus ovládateľný aj na diaľku.

 

zatemnujuce rolety

 

Zatemňujúce rímske rolety na okná

V tomto článku nemôžem vynechať zatemňujúce rímske rolety, ktoré sú skvelou okennou dekoráciou na zatemnenie okien, kde priestor nedovoľuje umiestniť po stranách dekoračné závesy. Aj v tomto prípade viete priestor zatemniť nielen počas noci, ale aj počas dňa a rovnako v lete si zabezpečíte zníženie teploty v izbe počas tropických dní.

Rímske rolety na okná je možné montovať do steny, do stropu alebo priamo na rám okna pomocou úchytov. Ide o okennú dekoráciu, ktorá sa dá ošetrovať praním a textíliu je možné aj žehliť.

Krátky video návod, ako postupovať pri praní rímskej rolety si viete už dnes pozrieť aj na internete.

 

Štúdio Ovitex, Poprad
Okenné dekorácie na mieru navrhujeme a realizujeme v už takmer otvorenom Štúdiu Ovitex v Poprade. Snažíme sa hľadať cestu, kedy spájame účel, funkčnosť s estetickým riešením. Možno práve potrebujete vyriešiť tienenie aj u Vás doma, neváhajte nás kontaktovať.

Pin It