6.10.2016

Zbavte obývačku všetkého nepotrebného a sústreďte sa na to, čo je pre pohodlné fungovanie v tejto miestnosti dôležité. Najvyužívanejšia miestnosť domácnosti je priestorom, v ktorom relaxujeme a do ktorého pozývame návštevy. Pozrime sa na ňu spolu s odborníkmi.

obyvackovy detox 01
foto ABK

Sedenie v modernom interiéri
Zaujali vás v kaviarňach sedačky s pohodlnými vysokými operadlami, do ktorých sa doslova ponoríte? Vysoké operadlá, tzv. highback sofa, poskytujú v otvorených priestoroch dostatočné súkromie. Prvýkrát ich priniesli bratia Bouroullecovci pred desiatimi rokmi. „V súkromných priestoroch treba byť s ich umiestňovaním opatrný, veľmi výrazne členia priestor a bránia vo výhľade. Sedačka v modernom obytnom interiéri, ktorý spája viac funkčných zón, musí byť flexibilnejšia. Ľudia v ňom totiž potrebujú komunikovať, a to nielen verbálne, ale aj vizuálne. Modulárne sedačky momentálne veľmi dobre odpovedajú na potreby modernej spoločnosti. Sú flexibilné a dávajú užívateľom možnosť prispôsobiť si ich veľkosť a tvar situácii či nálade. Modulárne či systémové sedačky vyrábame už dlho a v ponuke máme viac ako 15 takýchto modelov. S naším dlhoročným spolupracovníkom, architektom Petrom Bohušom, sme práve zamestnaní vývojom takejto novej sedačky. Doťahujeme detaily a predstavíme ju čoskoro ako novinku roku 2016,“ povedal Miroslav Marko, riaditeľ spoločnosti Domark.

obyvackovy detox 02
foto Domark

Svoj intímny kútik si môžete vytvoriť aj v obývačke. Na tento účel poslúžia vysoké kreslá – ušiaky. „Ľudia chcú mať aj doma miesto, ktoré navodzuje pocit súkromia, kde si môžu vychutnať chvíle pri dobrej knihe či hudbe. Čo sa týka farieb a materiálov, na ostatnom ročníku veľtrhu poťahových látok v Bruseli bolo cítiť veľký návrat prírodných materiálov, mäkkých a príjemných na dotyk aj na pohľad. Látky sú dnes celkovo oveľa jemnejšie, pričom stále zostávajú rovnako odolné voči oderu. Pri textile sa často stretávame s ľanom a vlnou, no tento trend sa odzrkadľuje aj v podnožiach. Záujem je skoro výhradne o prírodné drevené podnože. Ani v Miláne sme minulý rok nevideli takmer žiadne výrazné farby, skôr bledé a prírodné tóny. Výraznejšie boli len čierno-biele kombinácie, takzvané salt & pepper, a to aj vo vzoroch rybej kosti či jemného pepita. Z farieb možno hovoriť o návrate modrej, a to v tmavších, morských dtieňoch, tyrkysovej, aj úplne svetlej, jemne belasej. Práve to je veľmi praktický odtieň. Bol zvolený aj za jednu z farieb roka 2016 a zároveň je dosť neutrálny, čiže má veľký potenciál udržať sa na scéne ešte dosť dlho. My ho máme v ponuke už dlhšie, no je pravda, že zvýšený dopyt po ňom pociťujeme až teraz,“ dodal M. Marko.

obyvackovy detox 03

foto Rolf Benz

Kreslo ako výsada šľachty
Kreslá neboli vždy bežnou súčasťou interiérov, ako je tomu dnes. Naopak, vlastniť kreslo znamenalo vysoký spoločenský status a postavenie. „Na kreslách sedávali najmä panovníci, šľachtici a cirkevní hodnostári. U nás sa tento význam pre slovo kreslo síce zachoval, no už iba v politickom kontexte. V minulosti boli najrozšírenejšími kusmi sedacieho nábytku tzv. truhla, lavica a stolček. Ich výroba nebola v porovnaní s výrobou kresla náročná, nevyžadovali ani čalúnenie. Najjednoduchším z nich bol stolček – tri drevené nohy pripevnené k drevenému sedáku. O niečo pohodlnejšia bola truhla, ktorá síce stále neposkytovala chrbtovú oporu, no obsahovala úložný priestor. Lavica sa na sedenie používa doteraz, hoci aj jej dizajn a vyhotovenie sa v priebehu vekov menili. Kreslo sa stalo bežnou súčasťou domovov až v 16. storočí.,“ vysvetlili odborníci z Phase. Pohodlné kreslo či ušiak patria k investíciám, na ktoré by sa nemalo zabúdať. Dobre navrhnutý sedací nábytok musí stelesňovať zmes viacerých vecí – od ergonómie po oku lahodiaci tvar. Žijeme v dobe, v ktorej sa pohodlie dostáva v rebríčku priorít vysoko. Veľký vplyv na súčasné kreslá má dizajn 60. a 70. rokov, rovnako ako nadčasový a čoraz obľúbenejší škandinávsky dizajn. Modernú reinterpretáciu 70. rokov naznačuje aj stylistka Emily Henderson, podľa ktorej sa trendy cyklicky vracajú a aktuálne nízke pohovky nie sú pre každého.

obyvackovy detox 04
foto CasaMia

Originalita dekorácií
„Tak ako aj nábytok i dekorácie a spôsob dekorovania majú svoje trendy pre každé obdobie. Za posledné roky sme si mohli všimnúť že sa v priestore kladie dôraz na kvalitu a originalitu dizajnu dekorácii. Veľký comeback zaznamenávajú použité materiály – hlavne prírodné materiály ako kov, drevo, kameň, hlina a tak isto aj ich spracovanie. Čoraz častejšie za pomoci tradičných starým remeselných techník. Tým každý výrobok dostáva svoju dušu a originalitu,“ vysvetlila dizajnérka Janka Oravcová, ktorá pôsobí ako manažérka spoločnosti Flamant. Aj v tomto roku budú vo hlavne na doplnkoch, a to nielen v obývačke, dominovať teplé odtiene kovu ako ružové zlato, mosadz, meď či zlato. Dizajnérka Gemma Gordon-Duff ich odporúča kombinovať s prírodnými materiálmi ako mramor a drevo: „Kvalitné materiály tohto typu sú investíciou, ktorá nikdy nevyjde z módy.“ Metalické odtiene navyše dodajú obývačke pocit útulnosti a „zohrejú ju“.

obyvackovy detox 05
foto ABK

Interiér, ktorý dostáva krivky
Pamätáte si časy mohutných obývacích stien? Tie sú už minulosťou. „Minimalistické obývacie steny sú aktuálnym trendom. Čoraz častejšie sa objavujú v našich domovoch. Určite sa pod to podpisuje menšia rozloha dnešných bytov. Stávajú sa dominantou v obývacom priestore, sú často doplnené o integrované podsvietenie, čo ešte viac dopomáha k tomu, aby vynikli. V ponuke je široká škála kombinácií tvarov a materiálov, ale nesmie sa zabúdať ani na praktickosť samotného využitia priestoru,“ povedala J. Oravcová.

obyvackovy detox 06
foto Ariana Ceramiche

V slovenských domácnostiach sa čoraz častejšie udomácňujú aj okrúhle stolíky na výrazných podnožiach. „Ich návrat nastal už pred pár rokmi. Veľakrát nám takýto kúsok dopomôže k zjemneniu daného interiéru, dokonca sám môže pôsobiť ako výrazný doplnok – často aj vďaka originálnej podnoži,“ doplnila. Ako poznamenal newyorský dizajnér Wesley Moon, ktorý si začal všímať väčší výskyt kriviek pri dekorovaní interiérov: „Začalo to s iPhonom.“ Zaoblené línie svedčia aj severskému dizajnu, ktorý už dávno prekročil hranice svojho pôvodu. Charakterizujú ho aktuálne obľúbený nábytok na drevenej platforme, funkčnosť a prírodné materiály ako ľahké drevo, koža, vlna, plsť.

obyvackovy detox 07
foto (zľava) CasaMia a M&S Home

„Škandinávsky dizajn pracuje s tradičnými aj súčasnými interiérmi,“ pochválila jeho nadčasovosť interiérová dizajnérka Heather Hilliard, ktorý má za sebou množstvo zaujímavých realizácii od San Francisca až po New York. Našťastie, dnešná doba nie je podriadená jednému štýlu. „Veľa ľudí sa vracia k teplejšiemu interiéru, zariadenému v štýle vintage, či s industriálnym alebo koloniálnym charakterom. Pomaly sa upúšťa od vysokých leskov a kombinácie naleštených strieborných či chrómových prvkov so sklom. Keď už, tak len skôr na doplnenie originálneho solitéru v interiéri,“ doplnila J. Oravcová.

text: Sláva Štefancová

Celý článok si môžete prečítať v magazíne SaB marec/apríl 2016.

 

Pin It