shutterstock 162335225 kopia

Pri zariaďovaní obývacej izby musíme dopredu vedieť, aké rozmery má obývacia izba. Možno sa vám to bude zdať zvláštne, ale bez podrobného zamerania a náčrtu miestnosti nemôžete ísť nakupovať nábytok nielen do obývacej izby, ale do žiadnej inej miestnosti v domácnosti. Zbytočne by ste si tak spôsobili problémy s reklamáciou. Nezabúdajte, že ak si budete dávať nábytok vyrábať na mieru, je tam určitá čakacia doba.

Ak chcete mať obývaciu izbu zariadenú podľa aktuálnych trendov, inšpirujte sa nasledujúcimi radami. Povieme si, čo nesmie chýbať v obývacej izbe, čo uprednostňovať, a hlavne čo si všímať pri samotnom nákupe. Myslite na to, že nábytok a doplnky v obývacej izbe musia byť dokonale zladené.

 

Osvetlenie domácnosti

Osvetlenie domácnosti vám odporúčame vyberať až na záver, až keď budete mať miestnosť kompletne zariadenú. V prípade lampičiek nebudete mať na výber. Budete ich dávať len tam, kde budú zástrčky, poprípade použijete predlžovačky. Tie sú však viditeľné a preto je lepšie vopred si premyslieť, ako bude obývačka zariadená – kde bude umiestnená sedacia súprava, kde bude obývacia stena atď. Používajte LED svietidlá, pretože tie šetria energiu, vaše oči, ale hlavne vašu peňaženku.

V súčasnosti je na Slovensku množstvo predajcov svietidiel, ktorí majú široký výber dizajnových svietidiel. Môžete si vyberať moderné, retro, alebo unikátne návrhárske kúsky. Výber svietidiel prispôsobte nábytku a sedacej súprave. Ak si zvolíte rustikálnu sedačku (niečo na štýl pohovky Chesterfield), v žiadnom prípade nekupujte moderné osvetlenie.

 

Obývacia stena

Pri výbere obývacej steny sa sústreďuje na rozmery, úložný priestor, na cenu, ale najmä na materiálové zloženie. Väčšina obchodných domov ponúka drevotrieskové obývacie steny, pričom práve takýto materiál sa neradí k tým najkvalitnejším. Je lacný a práve to je jeho najväčšia výhoda. Ak by sme vám mohli odporučiť, sústreďte sa skôr na malých súkromníkov, ktorí vyrábajú masívny nábytok. Veď aj pri výbere drevených podláh si všímate kvalitu dreva, nie?

Obývacie steny vždy laďte s podlahami. Ak si vyberiete bledú podlahu, automaticky musí byť obývacia stena v tmavších odtieňoch. Ak si ale naopak vyberiete tmavú podlahu, musíte si vyberať bledšiu obývaciu stenu. Obývacia stena a podlaha nesmú byť v rovnakých farbách.

Čo sa týka sedačky, opäť si všímajte rozmery miestnosti a aj rozmery obývacej steny. Na základe toho si vyberajte konkrétny typ sedačky. Ak potrebujete ďalší úložný priestor, vyberajte si sedačku s úložným priestorom (hodiť sa vám môže aj sedačka s otomanom). Pozor však dávajte aj na to, ako bude sedacia súprava orientovaná – či bude mať pravý roh, alebo ľavý. Ľahko sa môže stať, že objednáte sedačku s pravým rohom, pričom taká sa vám do obývačky nebude vôbec hodiť. Buď bude narážať do liatinových krbových kachlí, radiátora, alebo čo je ten horší prípad, bude brániť vstupu do miestnosti. Nikdy, ale naozaj nikdy si nekupujte pružinové sedacie súpravy. Tie po pár rokoch používania budú nepoužiteľné.

Nezabúdajte, že ešte predtým, ako sa rozhodnete ísť obzerať nábytok, osvetlenie a doplnky do obývačky, musíte vedieť, či nábytok a sedačky dostanete cez dvere a či vám nebudú zaberať viac miesta, ako ste pôvodne očakávali. Nachystajte si meter, zakreslite si rozmery, poprípade kľudne použite program na návrh interiéru. Postupne, ako si budete jednotlivé komponenty vyberať, si ich môžete zakresľovať do tohto návrhu. Nezabúdajte si do obývačky dávať dobrý teplomer, poprípade meteostanicu, vďaka ktorej budete môcť regulovať teplotu v obývačke.

Pin It