22.5.2016


Pre slovenskú firmu Domark sa tento rok nemohol začať lepšie. Na veľtrhu Nábytok a bývanie získala tri ocenenia, vrátane toho od nášho vydavateľstva, o jej novú nebesky modrú posteľ je nevídaný záujem a k tomu všetkému sa majiteľ firmy len nedávno vrátil z Milána plný inšpirácií. O tom, že návštevu najväčšieho veľtrhu dizajnu neberie len ako povinnú jazdu, ale aj o farbách roka tohto roka a vlne škandinávskeho retra sme sa rozprávali s Miroslavom Markom.

domark postele 02

domark postele 01Do Milána chodí Miroslav Marko so svojimi spolupracovníkmi pravidelne už niekoľko rokov, aby si prezrel expozície a novinky najväčších hráčov v jeho odbore. Okrem iného porovnáva, čo sa na trhu reálne uchytí z trendov, ktoré videl pár mesiacov predtým na výstave látok v Bruseli. „Tento rok vybehla veľmi príjemná sírovo žltá, ale aj svetlomodrá až do tyrkysového či azúrového odtieňa. Nie však celé prvky, ale len vo forme doplnkov. Ružovú som videl len okrajovo,“ reagoval na aktuálne farby roka, ktorými sú podľa spoločnosti Pantone púdrovo ružová spolu s jemnou pastelovou modrou, či okrovo žltá vyhlásená odborníkmi z Duluxu. „Väčšina firiem prezentovala„uni farby“ ako antracitovo šedá, červená, hnedosivé odtiene či svetlo sivé farby. Hnedé tóny skončili už vlani a tento rok začali prevládať sivé odtiene od svetlých, ľadových, až po tmavé a rezervované. Najčastejšie však bolo vidno strednú škálu sivých tónov,“ zhodnotil. Jednou z vecí, ktorá Miroslava Marka v Miláne potešila, bol návrat veľkých značiek v rámci expozícií agentov. „Zaujímavú kolekciu sedacieho nábytku vytvoril Antonio Citterio, ktorý je podľa mňa asi najusilovnejším architektom roka. Boli od neho prezentované viaceré modely, všetky však vyzreté a premyslené. My sme sa inšpirovali hlavne v detailoch. Tento rok som mal po posledných troch ročníkoch konečne pocit, že sa výstava výrazne posunula a zase sa v dizajne objavil názor. Zacítil som opäť veľa invencie. Teda aspoň v tom, čo zaujíma mňa a na čo sa ako firma pozeráme,“ vysvetlil. Na Salone del Mobile si v Domarku vyčlenili päť dní, z toho tri sa venovali intenzívne len výstavisku.

domark postele 03
Posteľ Julietta v trendovej nebesky modrej farbe.

Retro vlna zo severu
Výrobca slovenského čalúneného nábytku sa pred približne tromi rokmi nastavil na vlnu škandinávskeho retra, ktorý má Miroslav Marko rád aj v súkromí. Práve tento štýl sa začal výraznejšie objavovať i v apríli na Salone del Mobile. „Zdalo sa mi, že aj konzervatívne veľké značky sa začali touto témou zaoberať a objavili sa u nich prvky ako štíhlejšia opierka rúk na sedačkách, vyššie opierky chrbta či tvar ušiakov. Videli sme dokonca podobnú posteľ, akú sme predstavili v Nitre,“ povedal s náznakom hrdosti o posteli Julietta, ktorá reaguje na aktuálne európske trendy. Jej čelo pôsobí ľahko a škrupinkovo. „Toto čelo prináša do budúcna veľmi veľa možností. Bývanie sa totiž prenáša aj do spálne a práve v posteli trávi človek veľa času. Chránené bočné časti postele majú špecifickú líniu a navádzajú k tomu, že človek sa môže oprieť do čela, ktoré pôsobí plnohodnotne ako pri sedačke. K posteli Julietta chystáme systém rôznych stolíkov, ktoré by boli ľahko prenosné a dali by sa zasúvať ponad posteľ. Jej súčasťou je aj puff – dlhá podložka, ktorá slúži aj ako odkladací priestor či príležitostné sedenie“, dodal. Pri dizajne postele firma vychádzala z už existujúcich úspešných modelov sedačiek, najmä Club Large. V procese vývoja nového produktu býva najdlhšia časť práve tá, počas ktorej nosí dizajnér nápad v hlave. „Sú to neustále rozhodovania o tom, ako to má vyzerať, pre koho to má byť, aké vlastnosti má mať produkt, v čom má byť jeho výnimočnosť... Samotná realizácia od papiera k prototypu môže byť veľmi rýchla, zvyčajne je to menej ako mesiac“, upresnil.

domark postele 04
Pri dizajne postele Julietta firma vychádzala z už existujúcich úspešných modelov sedačiek, najmä Club Large.

text: Sláva Štefancová
foto: Domark, Sláva Štefancová

 

 

 

Pin It