8.12.2014

 

pasta 01Uchovávať si zásoby ovocia na zimu nemusíte len tradičným zaváraním kompótov. Pri listovaní starej kuchárskej knihy sme pre vás objavili recept na jablkovú pastu. Ide o zahustenú a usušenú ovocnú dužinu, ktorá sa dá pripraviť aj z iného, neveľmi šťavnatého ovocia, napríklad z hrušiek. Sušená pasta predstavuje nenáročný spôsob konzervácie a my sme v nej objavili úžasnú altrnatívu chutného a výživného sezónneho dezertu.

 

Príprava
Ovocie umyjeme a pokrájame na menšie kúsky. Šupky a jadrovníky sa môžu nechať, no my sme radšej jadrovníky vybrali. Ovocie dusíme pod pokrievkou s trochou vody. Prelisujeme ho alebo zomelieme na mlynčeku na mäso. Tento recept je vynikajúci na spracovanie popadaných jabĺčok, ktoré sa nedajú inak uskladniť na dlhšie obdobie.

 

Zahusťovanie
Dreň odváženú po dvoch kilogramoch varíme dovtedy, kým nie je taká hustá, že sa na dne hrnca vytvára za vareškou cestička, ktorá sa však rýchlo uzatvára. Potom pridáme cukor. Úplne postačí dávka sto gramov na jeden kilogram drene. S cukrom zmes trocha zredne, a tak ju ešte chvíľu povaríme. Ku koncu varenia môžeme pastu dochutiť škoricou a pridať do nej orechy či mandle zbavené šupky alebo aj hrozienka. Zvýši sa tým výživnosť a zlepší chuť aj vzhľad pasty.

 

pasta 02

 

Sušenie
Pastu buď rozotrieme na pomastený pergamenový papier na plechu alebo plníme do rôznych vymastených foriem a formičiek. Vrstva pasty na papieri by mala byť hrubá asi tri až štyri centimetre. Pastu sušíme v mierne vyhriatej rúre, aby na povrchu príliš nestvrdla. Kôra by zabraňovala správnemu vysušeniu vnútra. Keď pasta zoschne a dá sa vyklopiť, obrátime ju a sušíme z druhej strany. Vysušená je vtedy, keď je na celom priereze gumovitá a nemá v sebe kašovité ložiská.

 

pasta 03

 

Uskladnenie
Usušenú pastu uschováme buď v celku, zabalenú do zvitku aj s papierom, na ktorom sme ju sušili, alebo ju pokrájame na malé kocky, prípadne vykrajujeme formičkami rôzne tvary. Uložíme ju vo vrstvách do uzatváreteľnej dózy tak, že jednotlivé vrstvy preložíme pergamenovým papierom. Skladujeme ju na suchom, chladnom mieste.

 

Servírovanie
Pred servírovaním môžeme pastu obaliť v práškovom cukre alebo čokoláde. My odporúčame poliať ju medom alebo javorovým sirupom, ktorý sa dokonale dopĺňa s chuťou jabĺk a škorice. Podávame ju ako zákusok k čaju alebo po jedle ako dezert či doplnok niektorého denného jedla.

 

pasta 04

 

text a foto: Jana Zajasenská


Recept nájdete v magazíne SaB september 2014.

 

 

 

 

Pin It