24.2.2015

 

Výstavba nízkoenergetického hotela v lyžiarskom stredisku Kaprun trvala iba štyri mesiace. Keďže popri stavbe novej budovy prebiehala súbežne aj rekonštrukcia staršej pôvodnej stavby a hlavnými dodávateľmi novej časti boli slovenské firmy, koordinácia a logistika projektu musela prebehnúť na najvyššej úrovni. V januári hotel privítal prvých návštevníkov.

 

hotel kaprun 01

 

Jednoduchá architektúra s úctou k prostrediu
Stavbu navrhol slovensko-rakúsky tím architektov. Zadanie ruského investora bolo veľmi stručné. „Našou úlohou bolo vytvoriť funkčnú nízkoenergetickú stavbu, ktorá svojou estetikou zapadne do prostredia rakúskych Álp," konštatuje slovenský architekt Martin Kyška z architektonického ateliéru KYSKA.architects, spoluautor projektu. Stavbu charakterizuje „áčková" strecha so 14-stupňovým sklonom, typickým pre tento región. Základom stavby je železobetónová spodná stavba, ktorá musela byť vzhľadom na polohu pod horským svahom pre jarné topenie snehu vodotesná. Oporou budovy je železobetónové komunikačné jadro, všetky ostatné časti budovy sú drevené.

 

hotel kaprun 02

 

Kvalitná izolácia je základom úspory
Nízkoenergetický štandard budovy zabezpečuje v prvom rade kvalitná izolácia, o ktorú sa postarala slovenská pobočka spoločnosti Isover. „Vonkajšie steny sú zateplené minerálnou vlnou ISOVER UNIROL PLUS s hrúbkou 120 mm v ráme a 60 mm izoláciou ISOVER DOMO v inštalačnej vrstve. Z exteriéru je konštrukcia zateplená izoláciou ISOVER TF PROFI s hrúbkou 140 mm. Vnútorné priečky obsahujú okrem izolácie ISOVER AKUPLAT hrúbky 50 mm aj modrú akustickú dosku, aby sa ešte lepšie zabezpečilo súkromie hotelových hostí," opisuje riešenie Vladimír Balent, projektový manažér spoločnosti Isover. Nízku spotrebu energie pri vykurovaní zabezpečuje aj moderná kotolňa, ktorá privádza teplo z prvého zrekonštruovaného objektu.

 

hotel kaprun 04

 

Štvorposchodová drevostavba bola výzvou
Hlavným dodávateľom novej stavby bola slovenská firma ForDom, ktorá sa špecializuje na nízkoenergetické a pasívne montované drevostavby. „Špecifikom tohto projektu je jeho veľkosť. Na Slovensku je možné postaviť maximálne dvojpodlažný drevodom, táto stavba má naproti tomu štyri podlažia a zmestilo by sa do nej asi 10 rodinných drevodomov," vysvetľuje Branislav Kuzma, marketingový riaditeľ spoločnosti ForDom. Dodáva, že vzhľadom na vzdialenosť stavby (650 km) a množstvo dovezeného stavebného materiálu (21 kamiónov) bol projekt okrem iného aj ukážkou umenia logistiky.

 

hotel kaprun 05 vizu

 

zdroj, foto a vizualizácia: ForDom

 

 

Pin It