26.8.2015

 

 

Ak hľadíte na úsporu, mali by ste si vyberať aj správne zdroje svetla. Šetrné svietidlá si dnes už píšu svoju vlastnú dizajnovú budúcnosť. Tu sú niektorí priekopníci, ktorí nás zaujali.

 

plumen bulbs 001 2

1. PLUMEN 001 je prvou dizajnovou úspornou žiarivkou na svete, aspoň to na svojej stránke tvrdí rovnomerná firma Plumen, ktorá ju vyrába. Britský dizajnér Samuel Wilkinson ju navrhol tak, aby ju bolo možné použiť ako súčasť lampy s tienidlom, ale aj samostatne ako solitérny kúsok. Žiarivka je namiesto klasického tvaru formovaná do rozličných fluidných útvarov, ktoré vyniknú najmä v kombinácii viacerých alternatív „plumena". Funkčnosť však vôbec nezaostáva za estetikou, s jej pomocou dokážete usporiť až 80 percent energie a jej životnosť je osemkrát dlhšia než u bežných žiaroviek. Produkt dokonca zaujal natoľko, že sa stal súčasťou trvalej expozície múzea moderného umenia MoMA v New Yorku či The Victoria and Albert Múzea v Londýne.

 

Nacho-Carbonell-
2. Trošku bizarná, ale predsa príťažlivá lampa, ktorú pre firmu Boo stvoril Nacho Carbonell, má mäkké telo, preto sa jednak nerozbije, jednak ukrýva moment hravosti, keďže ju možno stláčať ako loptu, je totiž vyrobená z gumy. Jemná povrchová textúra jej dáva punc ručnej práce, premenlivý tvar zasa vlastnosti živej organickej formy. Predstavuje vôbec prvý produkt Nacha Carbonella, ktorý sa vyrába sériovo. Predpokladaná životnosť svietidla je neuveriteľných 25 rokov a až 50 tisíc hodín žiarenia.

 

ledo 02
3. „LED-ky sú príliš krásne na to, aby sme ich skrývali vo vnútri lámp," povedali si v spoločnosti Ledo LED Technologie a vytvorili kolekciu žiariviek s názvom Bulled, ktoré nastoľujú nový dizajnový archetyp. K dizajnu sa pristupovalo v duchu hesla „Forma nasleduje funkciu", a preto všetky tri verzie žiarivky spájajú dobré vlastnosti konvenčných žiariviek, ako sú oblé tvary, difúzia svetla, ako aj bezkonkurenčná kvalita svetla.

 

LittleP
4. Technický charakter LED-kového svetla môže skvelo vyznieť v kombinácii s prírodným drevom. Uvedomil si to aj dizajnér Martin Hirth, keď pre firmu Schönbuch navrhoval milú stolnú lampu Little P. Tienidlo a podstavec sú vyrobené z viacvrstvovej lepenej drevenej dyhy, a to spôsobom, ktorý používa minimum materiálu, aby sa tak chránili prírodné zdroje. Príjemným detailom je aj textilom obalený kábel, ktorý vyzerá ako šnúra od topánok.

 

tobias grau 01
5. Výhodou LED svietidiel je aj možnosť regulovať intenzitu svetla. Túto prednosť naplno využíva lampa Falling in Love od značky Tobias Grau. Malé, sférické, ale brilantné – toto príťažlivé svietidlo dokáže nielen stlmiť či zvýrazniť jas, ale takisto ponúka niekoľko farebných stvárnení svetla. LED-kové moduly sú vo vnútri svietidla integrované do ôsmich kruhov.

 

vertigo bird mantis
6. Mantis je minimalistický svetelný „žeriav" s úzkym, takmer neviditeľným telom z javorového dreva, ktorý navrhol Cyril Diesis. Úsporné LED žiarivky sa ukrývajú vo vyhĺbenej štrbine jeho osvetľovacieho telesa a generujú príjemné teplé biele svetlo. Zaujímavým prvkom je mechanický princíp, ktorý vyplýva z tiaže hliníkovej trubice. Tá spája osvetľovaciu časť s podstavcom tak, že umožňuje kolísavým pohybom meniť ich vzájomnú výšku, a tak individuálne prispôsobovať osvetlenie podľa potreby.

 

haptein2
7. Ak sa vám žiada naozaj štýlová stolová lampa, svietidlo LD2 od Haptein bude vaším horúcim kandidátom. Prevzala na seba podobu skulptúry s čistými a nadčasovými architektonickými líniami. Svetlo, zabezpečované bielymi LED žiarivkami, vytvára tajomnú až spirituálnu atmosféru, odhaľujúc pritom silu uhlov a jednoduchosť foriem tejto modernej vznešenej lampy.

 

frame 02
8. Dizajn podliehajúci tichej estetike umožňuje lampe Frame od Kundalini nenápadne „sa začleniť" do architektúry stavby. Benjamin Hubert dal život forme, ktorá sa zrodila výrobou tlakových odliatkov z recyklovaného hliníka. Dopĺňa ich integrovaný sklený difuzér, ktorý odráža svetlo na stenách miestností a práve vďaka tomu robí samotné svietidlo neviditeľným.

 

carmen
9. Hectora Serrana inšpirovalo pri tvorbe svietidla Carmen staré brnenie. Je dokonalou kombináciou dekoratívneho a priameho svetla, ktoré ovplyvní charakter každého priestoru. Navyše, keď sa lampa zasvieti, odhalí svoju feminínnu podstatu – svetlo cez jej tienidlo preniká veľmi decentne, pomedzi jednotlivé vrstvy tenkých oceľových plátov, zato intenzívne, o čo sa starajú úsporné LED žiarivky.

 

text: Anna Salvová
foto: archív firiem a dizajnérov

 

Článok si môžete prečítať v magazíne SaB január 2015.

 

 

Pin It