transparentne drevo

10. 8. 2016

Jeden z najtradičnejších, najpoužívanejších a najobľúbenejších materiálov má pred sebou netušené možnosti využitia. Okenné tabule, solárne panely a polopriesvitné fasády. Švédski chemici si vzali na mušku drevo. Zmenili jeho vlastnosti a vytvorili transparentný materiál.


Vedci zo štokholmského KTH Royal Institute of Technology pozmenili vlastnosti dreva a priemyslu stavebných hmôt tak ponúkli materiál s úplne novými možnosťami na využitie. Predstavte si pružné, voňavé a teplé drevo, ktoré však má jednu podstatnú vlastnosť navyše. Je priehľadné. Z dreva odstránili lignín, ktorý je súčasťou bunkovej štruktúry. Ten vytvára jeho hnedé zafarbenie a zabraňuje prepúšťaniu svetla.


Jeden z tvorcov unikátneho materiálu profesor Lars Berglund publikoval výsledky výskumu v magazíne American Chemical Society. Tvrdí, že projekt KTH počíta s použitím tohto materiálu v širokom meradle. „Transparentné drevo je vhodný materiál pre solárne články, pretože je to lacný, ľahko dostupný a obnoviteľný zdroj. To je obzvlášť dôležité, ak sa v budúcnosti počíta s pokrytím veľkých plôch solárnymi panelmi,” hovorí Berglund.


Transparentné drevo nie je úplne priesvitné ako okno, čo môže byť výhodou novinky medzi stavebnými materiálmi. Tvorcovia už s obnoviteľným materiálom experimentujú. Okrem solárnych panelov vidia jeho využitie v konštrukcii fasád budov. Takýto materiál by mohol zmeniť nároky na umelé osvetlenie v budovách počas dňa a ušetriť množstvo nákladov za elektrinu.


Berglund priznáva, že pred výskumníkmi je výzva, ako zlepšiť priehľadnosť materiálu a zdokonaliť výrobný proces pre priemyselné rozšírenie. „Drevo je určite najpoužívanejším biomateriálom pri stavbách budov. Je to atraktívny materiál a zároveň sa získava z obnoviteľných zdrojov. Drevo tiež ponúka vynikajúce mechanické vlastnosti, vrátane pevnosti, odolnosti, nízkej hmotnosti a nízkej tepelnej vodivosti,” dodal.


text: (BK)
foto: KTH Royal Institute of Technology

Pin It